17:01 / 27.12.2019.

Autor: Senka Mošnja/HRT

Umag: Kamen temeljac za školu

-

-

Foto: - / -

Grad Umag ima 8 vrtića, koji su potpuno besplatni za sve 700 djece, imaju i standard za osmero djece - jedna odgojiteljica.
U Umagu je obilježen početak gradnje prve srednje škole. Investiciju vrijednu 80 milijuna kuna financirat će sam grad, a škola bi, kada za dvije i pol godine bude dovršena, trebala biti namijenjena učenicima informatičkih smjerova.

Nakon pisma namjere o gradnji škole, potpisanog još prije pet godina između grada Umaga i Istarske županije, ništa se nije dogodilo. Umažani su tako odlučili sami izgraditi školu, novcem iz gradskog proračuna. I to svečano obilježiti.

Vjeruje se da će do 2022., kada je planiran završetak škole za 250 učenika, ona biti uvrštena u mrežni obrazovni sustav. Bit će to prva srednja škola u Umagu pa učenici neće, kao sada, morati putovati u školu u 12 kilometara udaljene Buje.

Na 5 hektara, nakon izgradnje škole, niknut će i stanovi za profesore te visokoškolski kompleks. U sljedećih 10 godina Umag u to planira uložiti 350 milijuna kuna te uvesti standarde baš kao što je to učinjeno s vrtićima.

Grad Umag ima 8 vrtića, koji su potpuno besplatni za svu djecu, njih 700. Standard je jedna odgojiteljica za osmero djece.

U gradu s 15-ak tisuća stanovnika ulaganje u obrazovanje smatraju najboljom demografskom mjerom. A s obzirom na to da bi nova škola bila prva u Istri namijenjena isključivo obrazovanju u IT sektoru, očekuju da će je pohađati i djeca iz okolnih gradova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!