Umag: U suhozidu pronašao dvije ručne bombe iz Drugog svjetskog rata

20.01.2023.

12:28

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Dvije ručne bombe iz Drugog svjetskog rata pronašao je u četvrtak građanin na umaškom području prilikom čišćenja i uklanjanja drva iz suhozida, nakon čega je pozvao policajce iz protueksplozijske jedinice koji su bombe izuzeli i uništili.


Istarska policija u petak je upozorila građane da budu oprezni te, ako pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već o tome odmah obavijeste policiju.


Napominju kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma.


Najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.


U policiji pozivaju građane da, pronađu li takva sredstva, ne diraju ih niti donose u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju.


Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.


U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom apeliraju na one koji nedozvoljeno posjeduju minsko-eksplozivna sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno na mjestima koja su dostupna ostalim građanima.


- Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije 'Manje oružja, manje tragedija', a za što je dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju, poručuju iz istarske policije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!