07:00 / 05.04.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Sunčica Findak/V.B.

Umirovljenici u školskim klupama

Ne kasne na nastavu i redovito pišu zadaće

Ne kasne na nastavu i redovito pišu zadaće

Foto: HRT / Dnevnik

Oni ne kasne na nastavu, redovito pišu zadaće, stalno ispituju svoje profesore. I oni imaju i nastavu uživo, ali i nastavu na daljinu. Oni su polaznici - umirovljenici. Kako se snalaze ponovno u školskim klupama - doznali smo u našoj rubrici "O školstvu na distanci".

Jasnu i Alana zatekli smo na kratkim konzultacijama s profesorom koji im predaje dva kolegija: Budućnost Europske unije i Kina. 

- Izvrsni su učenici koji pohađaju ovo učilište za treću životnu dob, moram reći da je to s jedne strane izazovno, a s druge strane vrlo ugodno. Zato što svi polaznici su jako motivirani, svi su po slobodnoj volji izabrali kolegij koji ih zanima, ističe Božo Kovačević, profesor predavač.

Jasna je umirovljena farmaceutkinja, pitamo je što ju je potaknulo da ponovno sjedne u školsku klupu.

- Znatiželja, unapređenje nekih znanja koja sam imala prije u manjoj količini i steći neka nova, rekla je Jasna Gršković, polaznica.

- Ne samo da sam već u drugom semestru za treću životnu dob nego od jeseni planiram upisati međunarodne odnose i diplomaciju kao redovni studij, bez obzira na to što mi to praktički u životu neće trebati, rekao je Alan Batušić, polaznik.

Ali zanima ga, život mu je ispunjen učenjem, aktivnošću i napredovanjem. Baš kao i Smilji, s otoka Hvara. Ona prati nastavu prema modelu C - na daljinu. Upisala je engleski jezik.

- Puno više toga mogu pročitati i vidjeti na stranim jezicima, rekla je Smilja Kireta, polaznica.

- Je li vam problem bio uključiti se na daljinu? - Imala sam određen strah, jer ne baratam alatima, ali kada imate volju sve se može, samo morate htjeti, dodaje.

Ispočetka je bio strah od novoga, ta nastava na daljinu no to je kratak period uskoro su se svi prilagodili na nastavu na daljinu i sada više nema velike razlike između ove i nastave u učionici, navodi Ana Majurić, profesorica engleskog jezika, Pučko otvoreno učilište Zagreb.

A u drugoj učionici kombinirana je nastava - jedni prate uživo, drugi online - povijest primijenjene umjetnosti.

Oni su svoje fakultete završili, svoj radni vijek odradili, žele i dalje biti aktivni, družiti se. I ne samo to.

- Nego da nastave s edukacijom koju su željeli, a nisu uspjeli u svom radnom životnom vijeku. A mi sa 100 tinjak programa nudimo te mogućnosti, rekao je Ivan Šutalo, ravnatelj, Pučko otvoreno učilište Zagreb.

Godišnje 1600 osoba treće životne dobi upiše na Pučkom otvorenom učilištu neki od programa i uredno odsluša dva semestra. Polaznici su iz cijele Hrvatske, svima se pruža prilika da bez obzira na dob, pandemiju i udaljenost, ispune svoje neostvarene želje. A znanja - kažu nam - nikada dosta. Mi ćemo dodati - bravo, čista petica!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!