Umirovljenici zajedno protiv ekonomskog nasilja sustava nad umirovljenicima

15.06.2023.

16:59

Autor: T.V./HRT/Hina

Umirovljenički standard

Umirovljenički standard

Foto: HRT / HRT

Platforma Umirovljenici zajedno poručila je u četvrtak priopćenjem da će se beskompromisno boriti protiv siromaštva starijih osoba, uz obrazloženje da "sustav" provodi ekonomsko nasilje nad dvoje od troje svih umirovljenika.

Platforma koja okuplja Stranku umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratsku stranku umirovljenika (DSU) oglasila se u povodu 15. lipnja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

Ona ističe da se bori protiv lošeg materijalnog statusa umirovljenika kao ishodišta za ekonomsko i svako drugo nasilje, koje se starijim osobama događa, poput socijalne društvene isključivosti, pa i fizičkog nasilja u raznim domovima za starije koji djeluju gotovo potpuno izvan svakog sustava i kontrole.

Po njihovim tvrdnjama, ekonomsko nasilje trpi dvoje od troje svih umirovljenika, dakle više od 866.000 svih onih koji žive ispod linije siromaštva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!