Umjesto rada, zatvor zbog pokušaja podmićivanja novinara

19.07.2022.

Zadnja izmjena 13:10

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/HTV4/D.M.

Franjo Lucić

Franjo Lucić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vrhovni sud preinačio je presudu Županijskog suda u Osijeku iz 2020., prema kojoj je Franji Luciću kazna zatvora zbog pokušaja podmićivanja Drage Hedla zamijenjena radom za opće dobro. Prema upravo objavljenoj odluci sudaca Vrhovnog suda, Lucić je osuđen na godinu dana zatvora.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud zanemario da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru, čime je grubo povrijedio odredbu članka 38. Ustava kojom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, iako je kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom. Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud precijenio Lucićeve olakotne okolnosti, poput neosuđivanosti, roditeljstva i životne dobi.

- Može se još ulagati ustavna tužba Ustavnom sudu, da on preispita je li to u skladu s propisima ili ne, odnosno da donese svoju odluku po tom pitanju, rekao je Lucićev odvjetnik Mijo Kladarić.


Rekao je da podnošenje tužbe Ustavnom sudu ne odgađa izvršenje presude.


- A o tome hoće li i kada pristupiti provođenju te presude odlučuje sudac istrage, dodao je.

"Novac nije u pitanju"

Optužnicom iz ožujka 2018. Uskok tereti Lucića da je 26. srpnja 2017. u Požegi Telegramovom novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Hrvatskom saboru te njegovih tvrtki, ponudio novčanu nagradu da ne piše o informacijama koje je prikupio jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića se teretilo da je u telefonskom razgovoru, kojeg je Hedl snimao, novinaru rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene. 

Lucić odbacio bilo kakvu odgovornost

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda ocijenilo je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Lucić ponudio novinaru Hedlu mito da ne piše članak o njemu, njegovim tvrtkama i tvrtkama u vlasništvu članova njegove obitelji i da je pri tome postupao s izravnom namjerom. Lucić se nije pojavio na izricanju presude, ali je prethodno, iznoseći obranu, odbacio bilo kakvu kaznenu odgovornost, ustvrdivši da su u snimci razgovora "mnoge stvari izvučene iz konteksta".

Tvrdi kako Hedlu nije želio ponuditi mito niti kupiti šutnju, nego je zamolio da tekst ne bude objavljen upravo u tome trenutku i da se to odgodi jer će objava štetiti njegovoj tvrtki i tvrtki u vlasništvu njegova sina koja je pregovarala o kreditu kod poslovne banke kako bi nastavila poslovanje i zadržala radnike.

Ocijenio je kako Hedlu nije nudio nikakvo mito nego mu je, znajući da je dopisnik novinskih kuća i da je ranije o njemu objavljivao netočne i neprovjerene informacije, rekao da ako je od nekoga dobio tisuću kuna, on će "dati tri tisuće kuna samo da ne piše neistine". Tužiteljstvo je za Lucića zatražilo bezuvjetnu zatvorsku kaznu, a njegovu obranu ocijenilo relativiziranjem optužnice i protivnom svim izvedenim dokazima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!