11:20 / 10.07.2019.

Autor: V.K./Hina/HRT

Umjesto rekonstrukcije Vlade oporba traži izbore

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rješenje o Kuščevićevu razrješenju s mjesta ministra uprave premijer Plenković potpisao je jučer, a na snagu je stupilo s danom donošenja. U rješenju piše da se Kuščević razrješuje na osobni zahtjev.
Saborska oporba je, umjesto rekonstrukcije Vlade koju je najavio premijer Andrej Plenković, zatražila raspisivanje parlamentarnih izbora.SDP-ov Gordan Maras ocijenio je kako je Plenkovićeva Vlada najkorumpiranija koju je Hrvatska imala od neovisnosti.

- Najbolja rekonstrukcija Vlade koju Plenković može ponuditi su novi parlamentarni izbori, da on više ne bude premijer. Za njih je spremna Hrvatska i spremni su hrvatski građani, najmanje je bitno jesu li spremne stranke - rekao je Maras. Kaže da ga uopće ne zanima koga treba smijeniti nego Plenković mora otići jer je do zadnjeg trenutka branio ministre koji su očito "ogrezli u korupciji".

- Ovo je za Plenkovića još jedan dan u uredu - danas osiguram Kuščeviću mandat u Saboru, sutra mi Bandić sa 'žetončićima' osigura da se nešto izglasa, prekosutra netko treći. HDZ to uopće ne uzrujava, ali uzrujava građane, pa pozivam Plenkovića na najozbiljniju rekonstrukciju Vlade - da raspiše izbore - poručuje Maras.

Mostov Nikola Grmoja smatra da su Plenkoviću vezane ruke - ova Vlada će vrlo vjerojatno izdržati do kraja, osim ako HNS i manjinski zastupnici ne procijene da im je bolje ići, a hrvatski građani time neće ništa dobiti.

- Vlada upravo na čelo Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave imenuje bivšu savjetnicu Milanke Opačić, koja je sad Bandićev kadar. "Bandićev kadar će sjesti na poziciju koja kontrolira 40 milijardi kuna. To sve govori o ovoj Vladi i trgovačkoj koaliciji - ljut je Grmoja.

Skandaloznim smatra da u Hrvatski sabor dolaze oni koji ne mogu biti u Vladi, poput Kuščevića, i podsjeća da treba poštivati određene moralne i etičke norme da bi se uopće bilo saborskim zastupnikom.

HSU-ov Silvano Hrelja želio bi da premijer Plenković, u interesu hrvatskih građana, ima hrabrosti provesti ambicioznu rekonstrukciju Vlade, da "malo pomete" i nađe ljude koji su spremni raditi u javnom interesu.

- Bilo bi dobro za mentalno zdravlje Hrvatske da se prestanemo baviti aferama i da netko uzme kormilo u svoje ruke i vodi ta ministarstva u pravom smjeru - ocijenio je.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da premijer Andrej Plenković ima slobodne ruke za rekonstrukciju Vlade i eventualno povlačenje drugih poteza, te je najavio da bi Sabor o novim ministrima mogao raspravljati prije jeseni.

Na novinarsko pitanje štete li afere s ministrima Vladi, ocijenio je kako one sigurno donose određenu političku štetu.

- Sve ono što nije usmjereno prema provođenju reformi, popravljanju životnog standarda naših ljudi, sve što nije tretirano u pozitivnom kontekstu kada je u pitanju rad Vlade, naravno da izaziva i određenu političku štetu i nedoumice kod građana - rekao je Jandroković dodavši kako su afere bacile sjenu na ono što je pozitivno u radu Vlade.

Nagađa se kako bi premijer Andrej Plenković ministarstvo uprave mogao prepustiti jednom od koalicijskih partnera, a najčešće je spominjan SDSS.

Kada je riječ o široj rekonstrukciji, visokopozicionirani saborski zastupnici HDZ-a govore kako do kraja zasjedanja u petak, u Saboru dolazi do promjene samo u Ministarstvu uprave. Isto tako, tvrde da će se dogoditi izvanredna sjednica Hrvatskoga sabora do kraja srpnja na kojoj će biti šira rekonstrukcija koja će obuhvatiti mnogo više od upražnjenog Ministarstva vanjskih poslova. Prema informacijama HDZ ne namjerava čekati jesen.Rješenje o razrješenju Kuščevića s mjesta ministra uprave premijer Vlade Andrej Plenković potpisao je u utorak, a na snagu je stupilo danom donošenja. U rješenju piše da se Kuščević razrješuje na osobni zahtjev.

HDZ-ovi saborski zastupnici tvrde kako to još uvijek nije precizirano kada će se to dogoditi, ali dodaju kako će se to sigurno dogoditi u petak prije glasovanja, a ne sutra. Kažu kako osoba koja će naslijediti Lovru Kuščevića može biti i muško i žensko, ali će se njezino ime znati sutra.

Lovro Kuščević podnio je zahtjev za aktivaciju saborskog mandata

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević podnio je zahtjev za aktivaciju saborskog mandata koji je bio u mirovanju tijekom obnašanja, s mandatom nespojive, ministarske dužnosti - potvrdio je predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek.

Kuščević je zahtjev podnio danas, nakon što je u Sabor stiglo  izvješće predsjednika Vlade o njegovu razrješenju s mjesta ministra uprave. Kuščeviću će mandat automatizmom biti aktiviran osam dana od podnošenja zahtjeva, to jest 18. srpnja, potvrdio je Tušek.Bačić: Nema potrebe da budem i politički tajnik HDZ-a

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, na novinarsko pitanje vidi li se na funkciji političkog tajnika HDZ-a, koju je do sada obnašao bivši ministar uprave Lovro Kuščević, kazao je da za to nema potrebe.

- HDZ je velika stranka, ima veliki broj kvalitetnih dužnosnika i ne vidim razloga da se u jednoj osobi gomila niz funkcija, izjavio je Bačić uoči sastanka užeg kabineta Vlade.

U Saboru Zakon o ustanovama branio državni tajnik Darko Nekić

Sabor je raspravljao o izmjenama Zakona o ustanovama koje je branio državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, umjesto sada već bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

Izmjenama Zakona o ustanovama u prvom čitanju, koje su zastupnici podržali, dorađuju se zastarjele odredbe tog zakona koji datira iz 1993. godine, a kojim se uređuje osnivanje, ovlasti upravnih vijeća ili drugih kolegijalnih tijela, način raspolaganja s ostvarenom dobiti i nadzor nad radom javnih ustanova koje pretežito ili isključivo obavljaju poslove državne uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!