Umjetna inteligencija olakšava liječnicima posao

18.04.2023.

19:57

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/R.S.

"Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu"

"Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu"

Foto: HTV / HRT

Umjetna inteligencija ne može zamijeniti liječnika, ali mu može olakšati posao i osloboditi više vremena za pacijente. Moguće je automatizirati pojedine korake u liječenju od prevođenja govora u pisani tekst što i do osam puta ubrzava samo pisanje nalaza, do mjerenja tlaka s inovativnim uređajima na terenu koje liječnik istovremeno vidi u ordinaciji. Sve to dio je danas predstavljenog Europskog digitalnog centra inovacija "Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu".

EKG, dvojno mjerenje tlaka, mjerenje glukoze, spirometrija, samo su neke od pretraga koje će patronažne sestre Doma zdravlja Zagreb Centar s pomoću uređaja MESI raditi na terenu, a liječnik će rezultate istodobno vidjeti u ordinaciji.

- Sve su te pametne tehnologije velika pomoć svima na terenu od medicinske sestre, liječnika i kliničara, a naravno ljudsko promišljanje ništa ne može zamijeniti, zato se integriramo zajedno, za HRT Dnevnik rekla je Maja Ćužić, medicinska sestra Dom zdravlja Zagreb Centar. 

- I mi se iskreno nadamo do kraja godine da bi sve naše patronažne mogle sa MESI uređajima ići u kuće pacijenata, kazao je Ino Protrka, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Centar. 

Megi, digitalna asistentica, putem chat aplikacije komunicira s kardiovaskularnim pacijentima klinike Magdalena na dnevnoj bazi.

- I ona njima u tom svakodnevnom životu sa svojom bolešću pomaže da kontroliraju faktore kardiovaskularnog rizika. Do 70 posto pacijenata unutar godine dana prestaje pravilno uzimati terapiju i slijediti liječnički savjet, objasnila je Nina Šesto, AI4Helath.Cro koordinatorica za zdravstvo.

Digitalna zrelost, dobrobit za pacijente


Putem prijenosnog EKG uređaja moguće je trenutačno očitanje i stručno mišljenje.


- Holter koji 7 dana snima EKG kontinuirano, Bluetoothom podatke snimanja EKG-a sprema u mobitel, nakon toga se kod nas u Magdaleni podaci skidaju, rekla je Milena Rukljač, voditeljica Centra telemedicine u klinici Magdalena. 


Automatsko prevođenje govora u tekst liječnicima i do osam puta skraćuje vrijeme pisanja nalaza ili otpusnog pisma.

- U samoj medicini u Hrvatskoj smo prisutni na više od 40 lokacija i u domovima zdravlja, bolnicama,  privatnim poliklinikama, rekao je Marko Poljak, direktor tvrtke Newton Technologies Adria. 

Vrata inovatorima su otvorena - na raspolaganju je gotovo 3 milijuna eura.

- Ono što je cilj je da liječnicima, zdravstvenom osoblju i pacijentima značajno olakšamo nekakve procese koji se mogu automatizirati, pojednostaviti i pojeftiniti kako bi se smanjile liste čekanja i kako bi im se olakšao rad, kazala je Anja Barišić, koordinatorica projketa, Institut Ruđer Bošković. 

Jer digitalna zrelost znači dobrobit za pacijente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!