18:40 / 11.11.2019.

Autor: Tamara Marković/IMS/HRT

Umjetničke slike na meti krivotvoritelja i kradljivaca

-

-

Foto: - / -

Crno tržište umjetnina kao unosan biznis nije zaobišlo ni Hrvatsku. Na računalno isprintanu sliku nanosi se sloj boje ili se buše rupe na okvirima kako bi se postigao dojam starosti.
Hrvatska policija godišnje evidentira šezdesetak kaznenih djela vezanih uz umjetnine. Najčešće je riječ o krađi ili krivotvorenju, a glavna meta su umjetničke slike. Zbog nepreciznih i zakašnjelih saznanja procjenjuje se da su brojevi još i veći.

Žena imena Flora. Slika na prvi pogled identična originalu.

-To je crna strana publiciteta autora da se susreće s takvim stvarima kao što su krivotvorine. Ja nažalost imam dosta slučajeva u svojoj praksi, ističe Dimitrije Popović, umjetnik.

Crno tržište umjetnina kao unosan biznis nije zaobišlo ni Hrvatsku. Na računalno isprintanu sliku nanosi se sloj boje ili se buše rupe na okvirima kako bi se postigao dojam starosti. Kupci razliku ne vide golim okom.

- Svakako je važno da potraže mišljenje stručnjaka, da traže dokumentaciju od umjetnine, da provjere u našim web-stranicama da nije slučajno ukradena i da kupuju u onim galerijama koje su inače poznate po tome da doista prodaju originale, objašnjava Helena Biočić, voditeljica Muzeja policije.

Vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili forenzična vještačenja.

- Kada mi naravno pogledamo sa svojim stručnim okom, nama nisu vješti. Nekom laiku na cesti vjerojatno je to vješto. Ono što je razlika između offseta i nekog printanja, vidi se već pod mikroskopom, kaže Andrea Ledić, načelnica Centra "Ivan Vučetić".

Muzeji i galerije teško mogu provjeriti je li djelo koje im se nudi - ukradeno. - Mi često posjećujemo ili Interpolove stranice ili stranice FBI-a gdje su objavljena najtraženija djela. Za ostalo mi možemo samo kontaktirati MUP pošto oni imaju bazu za Republiku Hrvatsku i pristup drugim bazama, naglašava Andrea Rimpf, voditeljica projekta "Ukradena baština".

Zaljubljenicima u umjetnost savjetuje se oprez pri kupnji jer ponekad okvir vrijedi više od slike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!