"Umrijet ću ovdje u kontejneru, nikakve vjere više nemam"

24.01.2022.

20:00

Autor: Damir Glavaš/Ana Zadro/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ankica Demić

Ankica Demić

Foto: Dnevnik / HRT

U Središnji državni fond za obnovu danas su pristigle 143 ponude za saniranje nekonstrukcijskih elemenata oštećenih kuća na Banovini te u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Sutra se otvaraju još četiri ponude za konstrukcijsku obnovu šest zgrada. No stanovnici potresom pogođenih područja već pomalo gube nadu da će se uskoro useliti u obnovljene domove.

Već drugu zimu 84-godišnja Ankica, zbog svoje dijagnoze, svake noći mora po nekoliko puta iz kontejnera na zahod u oštećenu kuću.

- Ja ću i umrijeti ovdje u kontejneru, takvo imam mišljenje, nikakve više vjere nemam niti vjerujem da će nas tko obići jer nas nitko ni do sada nije obišao, ističe Ankica Demić iz Petrinje.

- Molila sam da dobijemo kontejner sa sanitarnim čvorom. Ne, dodaje kći Biljana.

Kontejneri i u epicentru zagrebačkog potresa. U Markuševcu srušeno je samo nekoliko oštećenih kuća.

- Nije lako ljudima koji su izgubili sve, a isto tako smatram da se ovo stvarno treba već pokrenuti jer dvije godine su i previše i predugo da se neke stvari ne bi počele, a već su neke stvari trebale biti završene, kaže predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak.

A kada počne, za domaći građevinski sektor obnova će biti prilika, ali i izazov.

- Kad se otvori Zagreb s veliki brojem kuća i velikim brojem blokova, radnika će još uvijek nedostajati, ja uvijek kažem 20 tisuća godišnje, a vjerujem da ćemo biti i izazov i za strane firme da dođu raditi našu obnovu. Ja apeliram na to da to ipak izvode hrvatske građevinske firme, dodaje potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj.

Obnova kulturne baštine, s druge strane, dobro napreduje, tvrdi resorna ministrica.

- Od moguće alokacije od preko 800 milijuna kuna ugovorili smo 3,5 milijardi. Mi ćemo sasvim sigurno u predviđenim rokovima ostvariti isplate kako je to planirano, ističe ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Javni natječaji i otvaranje ponuda zahuktavaju se. Projekti se pišu, izrađuju nacrti. No ovi ljudi u početak obnove vjerovat će tek kada na svojoj kući vide skele i građevinske radnike.

"Sve ćemo pokušati da kontejnere maknemo do iduće zime"

O raspisanim natječajima za obnovu govorilo se u središnjem Dnevniku.

- Raspisani natječaji su početak, raspisujemo nove natječaje. Ukupno ćemo ovoga tjedna imati raspisano za 20 i više stambenih zgrada, raspisujemo novih 90 zamjenskih obiteljskih kuća, to je proces koji je pred nama. Imamo 1092 zahtjeva, u konstrukcijskoj obnovi imamo stanje da vidimo da određene kuće "mijenjaju boju naljepnice" i da će biti isto, nažalost, isplativije graditi zamjenske objekte, rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji je gostovao u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Na pitanje kada će biti gotovo, mi smo ugovore za 30 kuća potpisali, a u roku idućih 15 dana će se potpisati ugovori za 60 zamjenskih obiteljski kuća, dodaje Hanžek, ističući da svakom stradalniku daju pravo na odabir između dva modela.

- Ovih prvih 30 kuća je drvena konstrukcija s metalnim ojačanjima, rok izgradnje je četiri mjeseca. U lipnju će biti dovršene prve obiteljske kuće, a kod zidanih kuća to je dulji rok, radi se o poslu do devet mjeseci. Bitno je reći da svaka obiteljska kuća ima istovjetnu obradu, fasadu, stolariju, podove, dvoslojne parkete, pločice, sanitarije, sve je u istoj kvaliteti, rekao je.

- Temelji su postavljeni, priprema je odrađena, dodaje Hanžek.

- U ovom trenutku imamo 244 milijuna kuna ugovorenih obveza. Danas je otvoren zadnji natječaj za 1200 kuća. Do početka sezone grijanja preko pet tisuća kuća bit će dovršeno, prosječna cijena svakog projekta je 46 tisuća kuna s PDV-om. Tu spada atest dimnjačara i izrada projekta, stručni nadzor i operativni koordinator.

Dodaje da je danas na potresom pogođenim područjima zbrinuto u kontejnerima 4600 ljudi.

- Mi ćemo pokušati učiniti sve da kontejnere maknemo do sljedeće zime, da više ne budu element. Sve pokušavamo i sve radimo u tom smjeru, zaključuje Hanžek. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!