Umrla je Silvija Luks

22.01.2023.

Zadnja izmjena 17:32

Autor: Hina/HRT

Silvija Luks, arhivska fotografija

Silvija Luks, arhivska fotografija

Foto: Željko Hladika / Pixsell

Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća, koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri bila novinarka, urednica i voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prije svega na televiziji. Tijekom bogate novinarske karijere intervjuirala je brojne svjetske državnike.

Silvija Luks pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo čija je bila aktivna članica.

Rođena je 19. veljače 1944. u Srijemskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentica sudjelovala na međusveučilišnom natjecanju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobijedila.

Diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a nastavila je školovanje u Parizu, gdje je na Sorboni stekla i diplomu završenog postdiplomskog studija.

Cijelo vrijeme bavila se i novinarstvom u kojem je bila aktivna još od srednje škole. Već s 20 godina radila je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, a potom je prešla na Televiziju Zagreb. Sedamdesetih godina bila je dopisnica iz Angole, zatim je kao autorica sudjelovala u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura srca, Moja zemlja.

Početkom devedesetih na Yutelu je bila direktorica programa i zamjenica glavnog direktora, a zatim je dio karijere ostvarila i u diplomaciji. U razdoblju od 2000. godine ponovno je na HRT-u, točnije na HTV-u, gdje je bila urednica emisija, komentatorica i mentorica, a jednu godinu je kao specijalna dopisnica provela i u SAD-u. Malo poslije toga postala je stalna dopisnica HRT-a iz Francuske. Na HRT se vratila  kao predsjednica Nadzornog odbora.

Tijekom karijere surađivala je s mnogim televizijama u svijetu - od francuske, preko američke, katarske, egipatske, švicarske, kamerunske do televizije UAE-a.

Bila je i nagrađivana novinarka te je dobila i nagradu Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka", a odlikovana je i francuskim Ordenom viteza nacionalnog reda. Bila je vrlo aktivna članica HND-a i jedno vrijeme predsjednica hrvatske sekcije frankofonskih novinara HND-a.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko izrazio je sućut obitelji i kolegama te je zahvalio Silviji Luks na velikom doprinosu koji je dala svojim radom u tijelima HND-a.

HRT je objavio da je Silvija Luks - reporterka, novinarka, urednica i autorica kulturnih, političkih i dokumentarnih TV emisija i serija tijekom bogate novinarske karijere intervjuirala brojne svjetske državnike.

Sućut Obuljen-Koržinek: Silvija Luks obilježila hrvatsku medijsku scenu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti obitelji novinarke i urednice Silvije Luks, čija je dugogodišnja bogata karijera voditeljice i urednice obilježila hrvatsku medijsku scenu u proteklih više od pola stoljeća.

- Pripadala je generaciji novinara koji su izgrađivali sjajan opus vanjskopolitičkog novinarstva. Tečno govoreći francuski i engleski jezik, usavršavajući i prateći međunarodne odnose, nametnula se obrazovanjem, znanjem i profesionalnošću, neophodnim temeljem za sjajne intervjue s mnogim svjetskim političarima i zvijezdama, navela je Obuljen Koržinek u izrazima sućuti koje je uputila u ime Vlade RH, Ministarstva i svoje osobno.

Znatiželjni novinarski nerv i energija, nisu Silviju Luks uljuljali na elitnoj razini visoke politike. S jednakom snagom i stručnošću, neustrašivo je izvještavala s kriznih žarišta, istaknula je ministrica kulture i medija,

- Na stotine intervjua, emisija, komentara, izvješća i reportaža, velika je ostavština kojom je Silvija Luks zadužila hrvatsko novinarstvo. Radila je kao urednica, komentatorica, voditeljica u hrvatskim i medijima bivše države, dopisnica iz SAD-a i Francuske i kao predsjednica Nadzornog odbora Hrvatske radio televizije, dodaje se u izrazima sućuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!