Umrla ugledna psihologinja Jasenka Pregrad

25.02.2022.

13:04

Autor: Hina/HRT

Jasenka Pregrad

Jasenka Pregrad

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ugledna hrvatska psihologinja, jedna od utemeljiteljica gestalt terapije u Hrvatskoj, Jasenka Pregrad umrla je u 72. godini života, doznaje se u Hrvatskoj psihološkoj komori.

Jasenka Pregrad rođena je 1950. u Splitu, završila je studij psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a potom dvogodišnju postdiplomsku edukaciju u SAD-u.

Radila je kao školska psihologinja, gestalt psihoterapeutkinja, obiteljska i sistemska terapeutkinja. Govoreći o susretu s gestaltom, isticala je da joj je "pokazao 'treću dimenziju', ali i pravo na subjektivnu istinu i razlikovanje od drugih, pravo na osobni izbor put do sebe kroz sve slojeve luka".

Mnogi ju smatraju osnivačicom hrvatske gestalt psihoterapije, a ističe se i njezin doprinos u područje razvojne psihologije te zaštite prava djece i mladih.

Za vrijeme Domovinskog rata, radila je na UNICEF-ovim projektima psihosocijalne podrške, a kasnije na programu "Stop nasilju među djecom". Od 2000. imala je privatnu terapijsku praksu. Kao posebno drage aktivnosti isticala je - vođenje edukacija iz gestalt terapije te autorstvo i vođenje UNICEF-ova programa "Stop nasilju među djecom".

Jasenka Pregrad također je bila jedna od osnivačica Hrvatske psihološke komore te prva predsjednica Povjerenstva za stručno usavršavanje, koje je vodila od 2004. do 2008. godine.

Posljednji ispraćaj Jasenke Pregrad bit će 1. ožujka na zagrebačkom krematoriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!