Umro hrvatski političar i emigrant Nikola Štedul

15.03.2022.

22:29

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Nikola Štedul

Nikola Štedul

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Hrvatski političar i politički emigrant Nikola Štedul umro je danas u Zagrebu u 86. godini, potvrđeno je Hini iz obitelji.

Štedul je rođen u Rešetarevu pokraj Karlovca, 2. studenoga 1937., iselio se 1956. iz Hrvatske i živio u Australiji, Njemačkoj i Škotskoj, gdje je sudjelovao u radu hrvatske političke emigracije, navodi se u Hrvatskoj enciklopediji.

Diplomirao je političke znanosti na Sveučilištu u Dundeeju. Od 1981. bio je predsjednik Hrvatskoga državotvornoga pokreta. Godine 1988. u Edinburghu je preživio atentat što ga je organizirala jugoslavenska tajna služba. Vratio se u Hrvatsku 1991. te se uključio u politički život i Domovinski rat.

Godine 2021. Josip Pavičić objavio je knjigu Nikola Štedul - U službi savjesti u kojoj Štedul, uz ino, iznosi niz nepoznatih detalja o atentatu na njega kao i o sporazumima i nesporazumima s hrvatskim političkim establishmentom nakon povratka u domovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!