Umro Hrvoje Kačić, zastupnik stručnjak pomorskog prava, vaterpolist i olimpijac

14.02.2023.

22:17

Autor: P.F./Hina/HRT

Hrvoje Kačić

Hrvoje Kačić

Foto: Robert Anic / Pixsell

Saborski zastupnik, sveučilišni profesor i istaknuti stručnjak u području pomorskog prava Hrvoje Kačić umro je u 91. godini, objavili su dubrovački mediji.

Hrvoje Kačić izabran je kao nezavisni kandidat u prvi saziv Sabora Republike Hrvatske te je u njemu vodio Odbor za vanjsku politiku, a sudjelovao je i u donošenju prvog Ustava RH. Kao doktor pomorskog prava od 1994. do 2001. godine bio je predsjednik Državne komisije za granice, a zapažen je njegov rad na utvrđivanju granice u Savudrijskoj vali i na Prevlaci.

Bio je član mnogih saborskih i državnih komisija, među ostalim i radne grupe za izradu odluka i zaključaka o razdruživanju s Jugoslavijom i drugim republikama dotadašnje države.

Kačić je predstavljao Republiku Hrvatsku na nekoliko zasjedanja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu tijekom rujna i listopada 1991, koja se održavala pod pokroviteljstvom Europske zajednice.

Velikan hrvatskog vaterpola i srebrni olimpijac ostavio je značajan trag i u povijesti Vaterpolskog kluba Jug, s kojim je osvajao titule prvaka 1950. i 1951. godine. Postao je reprezentativac Jugoslavije već s 18 godina i osvojio brončanu medalju na EP u Beču 1950. godine, a osam godina kasnije srebro na EP u Budimpešti. na Mediteranskim igrama u Bejrutu 1959. godine osvojio je zlatnu medalju, a godinu kasnije četvrto mjesto na Olimpijskim igrama u Rimu. Na Olimpijskim igrama u Melbourneu osvojio je srebrnu medalju, a igračku karijeru završio je 1962. godine kako bi doktorirao pravo. U idealnu vaterpolsku momčad svijeta izabran je triput (1956., 1957. i 1960.).

Izostao je s Olimpijskih igara u Helsinkiju 1952. godine zbog problema s tadašnjom vlasti. Nakon proslave na ulici pobjede Dinama protiv Crvene zvezde oduzeta mu je putovnica i jedno je vrijeme proveo u samici UDB-e, a 30 dana zatvora proveo je u Cavtatu. U pedesetima mu je ukupno triput oduzimana putovnica iz političkih razloga.

Dobitnik je Nagrade za životno djelo zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije 2018. i Nagrade Hrvatskog vaterpolskog saveza za dugogodišnji rad u vaterpolu 2019. godine.

Autor je knjiga U službi domovine (2002.), Dubrovačke žrtve - Jugokomunistički teror na hrvatskom jugu 1944. i poratnim godinama (2009.) i Hrvatska Prevlaka u poratnim godinama (2015.).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!