Umro je novinar i urednik Tomislav Držić

30.04.2023.

18:50

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Umirovljeni novinar i urednik Večernjeg lista Tomislav Držić umro je ujutro nakon teške bolesti s navršene 83 godine, izvijestio je Večernji list.


Tomislav Držić, za kolege i prijatelje Tom, bio je diplomirani novinar, urednik u Vjesniku, poslije Vjesnika u srijedu, a 1990-ih godina dolazi u Večernji list, gdje je godinama uređivao vanjskopolitičku rubriku. 

Bio je i predavač novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a predavao je i na vojnodiplomatskom učilištu i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova, navodi, među ostalim, Večernji list. 

Podsjeća se kako je njegov životni put obilježilo uhićenje 1975. godine pod optužbom da je surađivao s ustaškom emigracijom koja je navodno stajala iza eksplozije u zagrebačkoj Paromlinskoj ulici, incidentu vezanom uz Titov posjet Zagrebu. Pravomoćno je osuđen na šest godina zatvora, koje je odrobijao u Lepoglavi do 1981. godine.

Poslije odsluženja kazne vrlo je teško pronalazio i zadržavao posao. Jedno je vrijeme bio urednik stručnog časopisa Kinološkog saveza Hrvatske "Moj pas", pa je radio kao knjižničar i dobio nagradu "Pavao Markovac" za širenje knjige, koja mu je kasnije oduzeta.

Jedan je od obnovitelja Družbe "Braća hrvatskog zmaja", a i osnivač je i u dva mandata predsjednik Hrvatsko-irskog društva. Bio je i aktivni član Hrvatskoga novinarskog društva. 

U Lepoglavi je napisao zbirku pjesama "Hladno je v peklu", a stihova na zagrebačkom, agramerskom kajkavskom jeziku objavio je tek 2009. godine. 

Kolege ga pamte kao svestrano obrazovanog novinara. 

Obavijest o sprovodu bit će objavljena naknadno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!