Umro Lazo Goluža, tvorac legendarne Kviskoteke

01.12.2020.

07:02

Autor: HRT

default error photo
Bio je novinar, urednik i tvorac legendarne Kviskoteke.
U 85. godini preminuo je Lazo Goluža, bivši urednik i novinar Radio-televizije Zagreb i Hrvatske radiotelevizije. Generacije gledatelja pamtit će ga kao tvorca i urednika Kviskoteke, do danas najpopularnijeg televizijskog kviza na ovim prostorima.

Lazo Goluža (1936.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. S P. Kanižajem 1966. godine pokrenuo je satirični list Paradoks. Od 1967. je na Televiziji Zagreb, a na Radio Zagrebu je jedan od pokretača Noćne priče III. programa.

U redakciji Kontakt-programa je kao urednik ostvario više zabavnih i kontakt emisija. Najplodniji je kao autor (i urednik) TV igre Jadranski susreti te niza kvizova znanja: Malo ja, malo ti, 3-2-1, ali vrijedan, Znaš, znam, Pješčani sat, zatim kviza znanja i inteligencije Kviskoteka, mozaične emisije Obiteljski zabavnik te kao urednik licencnih TV igara Brojke i slova i Kola sreće.

Autorski je surađivao s njemačkom postajom ARD (1989/90), britanskim TV Yorkshireom i ITV-om (1992. i 1997) te s francuskim obrazovnim TV kanalom La Cinquiềme (1996).

Nakon umirovljenja 2001. nastavio je surađivati do kraja 2002. na postavljanju licencnoga kviza Tko želi biti milijunaš? te s autorskim prinosima.

Također stvara nove TV formate kvizova, a od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija. Objavio je i knjige kvizova Kviskoteka (s B. Lipanovićem, 1982) te Kviskoteka – igra pitanja (s D. Novakovićem, 1990).

Dobitnik je nagrada HRT-a, godišnje 1993. i za životno djelo Ivan Šibl 1995.

U povodu smrti tvorca Kviskoteke večeras na Drugom programu HTV-a pogledajte epizodu legendarnoga kviza.

Pogledajte televizijsku emisiju "Jezik za svakoga" urednice Marije Siriščević iz 2014. U njoj Lazo Goluža govori o raznim jezičnim glavolomkama i nekim našim enigmatičarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!