17:56 / 06.08.2020.

Autor: B.A./Hina

Umro novinar i političar Milovan Šibl

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Šibl je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, ministar informiranja te ravnatelj Hine.
Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar informiranja te ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Milovan Šibl umro je u četvrtak u Zagrebu.

Šibl je rođen je u Zagrebu 1942. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u rodnom gradu, a novinarstvom se počeo baviti 1965. te je radio na Radio Zagrebu.

Zbog izražavanja stajališta, među ostalim i zbog negativne kritike filma Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika" i kritičkog osvrta na obilježavanje obljetnice srpskog publicista Vuka Karadžića u Hrvatskoj (Dva veka Vuka), više je puta suspendiran.

Milovan Šibl je bio jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (1989.), ministar informiranja u Hrvatskoj vladi (1990.-1991.), ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (1991.-1997.) te saborski zastupnik HDZ-a (1992.-2000.).

Za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene države Hrvatske, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Milovana Šibla 1995. godine Red Ante Starčevića.

Poslije 2000. godine Šibl je utemeljio i vodio političku stranku Jedino Hrvatska - Pokret za Hrvatsku.

Jandroković: Pamtit ćemo Šiblov društveni i politički angažman

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u četvrtak sućut obitelji u povodu smrti Milovana Šibla te istaknuo kako će se pamtiti Šiblov društveni i politički angažman.

- U samim počecima stvaranja Hrvatske odazvao se pozivu dr. Franje Tuđmana koji ga je za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje odlikovao Redom Ante Starčevića. Pamtit ćemo njegov društveni i politički angažman, osobito kao zastupnika u Hrvatskom saboru, ministra u Vladi Republike Hrvatske i ravnatelja Hrvatske izvještajne novinske agencije, napisao je Jandroković i obitelji Šibl uputio iskrenu i duboku sućut u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!