Umro političar i vojni zapovjednik Karl Gorinšek

30.07.2022.

22:49

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: PIXABAY / -

Hrvatski političar i vojni zapovjednik Karl Gorinšek preminuo je sinoć u 78. godini nakon kratke i teške bolesti, objavila je u subotu na svojoj web stranici Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS). 

Hrvatski političar, politolog i vojni zapovjednik Karl Gorinšek rođen je 1943. godine. Nakon završetka osnovne i srednje škole u Sloveniji upisao je Vojnu akademiju KoV-a koju završava 1965. godine. Tijekom aktivne službe, kao časnik JNA završava Političku školu i Visoku vojno-političku školu JNA, a 1991. završava i Ratnu školu JNA u Beogradu s činom pukovnika.

S početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku pristupa Hrvatskoj vojsci, 11. rujna 1991. postaje i zapovjednik obrambenih snaga RH u Istočnoj Slavoniji i Baranji, a vojnu karijeru privodi kraju kao nastavnik na Hrvatskom vojnom učilištu.

Od 1993. godine Karl Gorinšek bio je aktivan član HSLS-a i Liberalne stranke: član Malog vijeća i Predsjedništva, glavni tajnik i direktor, a 2003. godine postao je i zastupnik u Hrvatskom saboru kao zamjenik Vladi Gotovcu.

Ponosni smo na neizbrisiv trag kojeg je Karl Gorinšek ostavio kako u obrani Hrvatske, tako i u povijesti hrvatskih liberala, na čemu smo mu neizmjerno zahvalni, stoji u objavi HSLS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!