Umro Smiljko Sokol

13.04.2023.

Zadnja izmjena 18:48

Autor: HRT

Smiljko Sokol

Smiljko Sokol

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

U 83. godini u Zagrebu je umro ugledni pravni stručnjak Smiljko Sokol. Bio je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dekan tog fakulteta, bio je sudac Ustavnog suda i njegov predsjednik.


Sokol je bio i profesor ustavnog prava te posebni savjetnik za pravna pitanja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, saborski zastupnik i sudac Ustavnoga suda.

Hrvatski pravnik Smiljko Sokol rođen je u Zagrebu 25. studenoga 1940. Doktorirao je 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je od 1965. predavao ustavno pravo - redoviti profesor bio je od 1986., a dekan od 1989. do 1991.

Bio je ministar bez portfelja u Vladi RH od 1992. do 1993., posebni savjetnik Predsjednika Republike za pravna pitanja od 1993. do 1999., saborski zastupnik od 1995. do 1999. godine te sudac Ustavnoga suda od 1999. do 2007. i njegov predsjednik, od 1999. do 2003.

Smiljko Sokol sudjelovao je u izradi Ustava i zakona


Glavna djela Smiljka Sokola su: "Država" (koautor, 1977), "Ustavno pravo i političke institucije: (SFRJ i komparativno)" (koautor, 1981.), "Organizacija vlasti: političke ideje, ustavni modeli, zbilja" (koautor, 1988), "Politička i ustavna povijest jakobinskog razdoblja francuske revolucije" (1989), "Ustavno pravo" (koautor, 1992).

Vijest o smrti prof. dr. sc. Smiljka Sokola objavio je na Facebooku dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta, prof.dr.sc. Ivan Koprić

- Dvije su se tužne vijesti zamalo stopile u jednu. U razmaku od samo dva tjedna Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ostao je bez dvojice vrsnih umirovljenih profesora. Dana 30. ožujka umro je prof. dr. sc. Budislav Vukas, profesor međunarodnog prava. Danas je umro prof. dr. sc. Smiljko Sokol, profesor ustavnog prava, napisao je Koprić i dodao: "Hrvatska enciklopedija o njima donosi kratke zapise, dok ćemo ih se mi, njihovi studenti i kolege, sjećati po mnogim životnim situacijama, ispitima i smijehu, zgodama i nezgodama, javnim i privatnim izjavama, kao i znanstvenom, stručnom nastavnom i javnom radu".

Koprić je još jednom izrazio sućut njihovim obiteljima, rodbini, prijateljima, kolegama i svima koji su ih voljeli, u ime Pravnog fakulteta i svoje osobno ime. "Neka im je vječna slava i hvala. Počivali u miru", napisao je Koprić na Facebooku.

Plenković: Sokol sudjelovao u stvaranju najvažnijih akata za RH


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u četvrtak sućut u povodu smrti gospodina Smiljka Sokola te naglasio da je Sokol sudjelovao u stvaranju najvažnijih zakonodavnih akata za Republiku Hrvatsku.

- Cijenjeni profesor ustavnog prava i dekan Pravnog fakulteta odgojio je naraštaje hrvatskih pravnika. Svoje znanje nesebično je prenosio na sveučilištu te brojnim znanstvenim i stručnim savjetovanjima i skupovima u domovini i u inozemstvu.

Sudjelovao je u stvaranju najvažnijih zakonodavnih akata za Republiku Hrvatsku. Pisao je izborni zakon za prve višestranačke izbore, jedan je od autora prvog Ustava RH iz 1990. godine, a devedesetih godina bio je značajan njegov angažman u oblikovanju novog hrvatskog zakonodavstva u području javnog prava, istaknuo je Plenković.

Jandroković: Sokol je dao velik doprinos izgradnji hrvatskih institucija


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u četvrtak brzojav sućuti obitelji u povodu smrti prof. dr. sc. Smiljka Sokola te istaknuo da je Sokol dao velik doprinos stvaranju hrvatske države i izgradnje institucija obnašajući brojne odgovorne dužnosti.

- Iza gospodina Sokola ostala je plodonosna pravna, znanstveno-nastavna, politička i publicistička karijera. Dao je velik doprinos stvaranju hrvatske države i izgradnje institucija obnašajući brojne odgovorne dužnosti. Bio je, između ostalog, sudac i predsjednik Ustavnog suda, glavni savjetnik predsjednika Tuđmana za ustavnopravna pitanja, ministar u Vladi te zastupnik i potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u Zastupničkom domu Hrvatskoga sabora, napisao je Jandroković.

Ipak, istaknuo je, ostat će upamćen u povijesti kao jedan od autora prvog hrvatskog Ustava na kojem je mjesecima radio još od tzv. krčkog nacrta. Značajnu ulogu imao je i u izradi izbornog zakonodavstva Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!