Milatić: Popunjenost robnih zaliha je 67%

19:44 / 09.06.2022.

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: Dnevnik / HRT

U Saboru se raspravljalo o stanju i upravljanju robnim zalihama u 2020. godini. Unatoč epidemiji i potresima u Zagrebu i na Banovini, ostvaren je višak prihoda od 63 milijuna kuna.

Tajnost dijela izvještaja u fokusu je pojedinih oporbenih zastupnika.

- Tko je stavio oznaku tajnosti na dokumente koji su vezani za robne zalihe?, upitao je Danijel Spajić, Domovinski pokret.

- Radimo sukladno zakonu koji je donesen 2002. godine. Taj zakon je propisao da je tajno sve ovo što se radi, objasnio mu je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivan Milatić.

Nije tajna da je vrijednost robnih zaliha 2020. bila 525 milijuna kuna, što je za 2,3% manje nego u 2019. Do smanjenja je došlo zbog prodaje tržnih zaliha naftnih derivata u 2020.

- Što se tiče popunjenosti robnih zaliha mi smo 2020. popunjeni bili 48%, sada smo ovog časa popunjeni 67%, rekao je Milatić.

Dodao je da su, po odluci Vlade, popunili četiri milijuna litara ulja kojeg su kupili na javnom natječaju. Izvijestio je da je ulje koštalo 15,9 kuna po litri što je, smatra, realna cijena koja je tada bila moguća.

- Najskuplje ulje će biti ono kojega nema, a mi ga imamo dovoljno na zalihama, rekao je Milatić odgovarajući Anki Mrak Taritaš (GLAS).

Pandemija i potresi trgnuli su nas iz uspavanosti - smatra oporba.

- Nismo imali dovoljno kapaciteta za smještaj svih unesrećenih koji su ostali bez krova nad glavom, rekla je Sandra Benčić, Možemo!.

- Ispada da nas uvijek nešto iznenadi pa je temeljno pitanje služe li robne zalihe svrsi, istaknula je Vesna Vučemilović, Hrvatski suverenisti.

Posljednje dvije godine bile su izazovne. Pitanje robnih zaliha postaje važno političko pitanje.

- I dalje mimo javne nabave nabavljaju se stvari za robne zalihe po cijenama koje su daleko od tržišno realnih, navela je Marija Selak Raspudić, Most.

Osim ulja, po visokim cijenama se za Robne zalihe 2020. kupilo i 10 tona tjestenine po cijeni od 12 kuna po kilogramu, dodala je. Uz to, i kilogram sira Gauda se za Civilnu zaštitu, u sklopu Ravnateljstva za robne zalihe, nabavio po cijeni od 80 kuna po kilogramu. Navela je i kako je za to dobila cinično objašnjenje da se nabavlja Gauda u listićima.

Selak Raspudić upozorila je i kako nije izvršena pravilna kontrola na polovini mjesta onoga čega ima u Robnim zalihama.

Milatić joj je odgovorio da su ovih dana iskontrolirali svaku lokaciju i nisu nigdje našli da nedostaje niti jedan kilogram robe. Izvijestio je da u Robnim zalihama ima dovoljno naftnih derivata za 90 dana, a ima i 416.000 tona sirove nafte koja se može preraditi u rafinerijama. Vezano uz cijenu tjestenine kazao je kako je njezina cijena 24 kume za kilogram u trgovini.

- Javni je natječaj. Tjesteninu treba netko prodati, držati je na skladištu i zanavljati. Izvolite, tražite koga kog hoćete kada bude idući javni natječaj da se javi, poručio je.

- Činjenica je da ljudsko srce nikad zadovoljno nije, tako i naša oporba. Kad smo malo pokazali da možemo, znamo, e, kako to nabavljamo? Sad treba kao generali poslije bitke. Oko svega - tako i o robnim zalihama, izjavio je Josip Borić, HDZ.

- Puno bi lakše bilo raspravljati kada bi raspravljali o trenutnoj situaciji, kada bi imali informacije o trenutnoj popunjenosti, u kojoj mjeri smo ispunili planove u strukturnom smislu vezano za obnovu strateških robnih zaliha, rekao je Branko Grčić, SDP.

U strukturi strateških robnih zaliha u 2020. najvredniji su bili: eurodizel, pšenica (20 posto), višenamjenske cisterne, kukuruz, juneće meso, šećer, šatori i mobilne brane, pumpe za vodu, svinjsko meso i riblje konzerve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!