Unatoč koroni u KB Dubrava obavljeno više od 11.000 pregleda

12.02.2021.

19:34

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Druge ustanove zbrinjavaju pacijente iz Dubrave

Druge ustanove zbrinjavaju pacijente iz Dubrave

Foto: Dnevnik / HRT

Kad je prije četiri mjeseca KB Dubrava rezervirana samo za oboljele od covida, nije bilo lako zbrinuti ostale pacijente koji gravitiraju toj bolnici. Za preglede su određene druge ustanove, a od 14500 naručenih, obavljeno ih je više od 11000. Sve da liste čekanja ne budu još duže i da se pacijenti zbrinu na vrijeme.


Pacijent Zdravko Vorel nije mogao u bolnicu u KB Dubravu, ali je njegov urolog bio dostupan u domu zdravlja.

- Ja sam već mislio da od toga neće biti ništa. Od 2019. godine nisam bio na pregledu, Dva puta je prolongirano. Nedostaje mi KB Dubrava, ali nemam ništa protiv niti doći ovdje, kazao je Vorel.

U ambulanti koju su morali osposobiti za rad, u dva mjeseca obradili su više od 700 pacijenata i obavili 436 ultrazvučnih pregleda.

- Zaostatak koji nam se stvorio od zatvaranja u listopadu i studenom, mislim da smo uspjeli riješiti. Otkriveno je nešto novih ozbiljnih stanja koje smo proslijedili kolegama u drugim bolnicama, kako pacijenti ne bi čekali, kaže Tomislav Sović, specijalist urologije u KB Dubrava.

Ruku suradnje reumatolozima i imunolozima pružili su u KBC-u Zagreb.

- Oni su dobili na upotrebu prostor naše dnevne bolnice i poliklinike u popodnevnim satima. Mi smo malo svoje pacijente preraspodjelili tako da smo ih stisnuli više prema jutarnjim satima, kaže doktor Branimir Anić, pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reanimatologiju, KBC Zagreb.

- Ukupno je zbrinuto negdje oko 400 bolesnika. Riječ je o kroničnim autoimunim bolestima koje zahtijevaju kroničnu kontinuiranu skrb, obradu, ali i primjenu terapije, izjavila je doktorica Ana Gudelj Gračanin, specijalist internist-klinički imunolog i alergolog iz KB Dubrave. 

Tako je jedan zagrebački dom zdravlja postao privremena radiološka stanica za liječnike i pacijente iz Dubrave. Čine sve kako bi liste čekanja za CT bile što kraće.

- Mogu reći da već obrađujemo pacijente i zovemo one koji su bili na listi čakanja u trećem mjesecu. Bilo je više od 600 pacijenata na našoj listi, a ostalo nam je nešto manje od 100 koje bismo još trebali odraditi, kaže doktorica Gordana Ivanac, sa Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KB Dubrava.

U 37 preseljenih ambulanti, pet dnevnih bolnica i jednoj klinici od 14500 dogovorenih pregleda u tri i pol mjeseca uspjeli su obaviti njih 11120.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!