Unatoč kritikama, Visoki kazneni sud počinje s radom

18.11.2020.

20:10

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Pred njim je težak posao ubrzavanja dugotrajnih, često medijski najeksponiranijih korupcijskih procesa. Je li ispunio smisao i svrhu - znat ćemo tek za koju godinu.
S prvim danom nove godine počinje raditi Visoki kazneni sud - oko kojeg se već desetljeće lome koplja u politici i struci. Prošlog je tjedna Ustavni sud potvrdio njegovu ustavnost, pa je 11 od 15 sudaca već položilo prisegu, no - zbog novoosnovanog suda - i dalje negoduje dio pravnih krugova.

Između Vrhovnog i Županijskog suda u Zagrebu, u istoj zgradi, od sljedeće će godine "stolovati" Visoki kazneni sud. Glavni posao -  rješavanje žalbi na sve prvostupanjske kaznene odluke županijskih sudova.

- Osnovna intencija je bila da se kroz formiranje Visokog kaznenog suda rastereti Vrhovni sud, da se ubrza postupak i tako da vjerujem da ćemo od prvog siječnja 2021. imati brže i efikasnije kaznene postupke, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

A njih će voditi 15 iskusnih sudaca s plaćom od 19 tisuća kuna. Dok se uređuju hodnici i prostorije suda, dugogodišnji sudac koji slovi za favorita za funkciju predsjednika Visokog kaznenog suda kaže da je pred sucima velika odgovornost.

- Visoki kazneni sud će postići svoju svrhu ako se ti, a ja sam uvjeren da hoće, žalbeni postupci, bitno skrate. Time će se osigurati jedinstvena primjena zakona i Vrhovni sud će moći obavljati svoju ustavom određenu ulogu, rekao je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu i novoizabrani sudac Visokog kaznenog suda.

No, ako se pita dio pravnika, neće. Pa poručuju da je Visoki kazneni sud zadnji čavao u lijes Vrhovnog suda. Četiri katedre za kazneno-procesno pravo poslale su mišljenje da je Visoki kazneni sud protuustavan i da se njegovom uspostavom krši ustavna ovlast Vrhovnog suda.

- Što znači da je Vrhovni sud izgubio svoju ovlast, postupak će postati još dugotrajniji jer imamo sad četvrtu instancu u slučaju da je on počne vršiti putem izvanrednih pravnih lijekova, a nismo riješili pitanje ujednačavanja sudske u odnosu na općinske sudove, smatra Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Novoosnovani sud, kažu pravnici, neće moći učinkovito ujednačavati sudsku praksu jer nema ovlasti odlučivanja o žalbama nižih sudova koji su najproblematičniji.

- Problem nije bio glede neujednačavanja sudske prakse u odnosu na Županijske sudove, problem je zapravo bio glede neujednačavanja sudske kada su u pitanju odluke općinskih sudova, rekao je Damir Primorac, odvjetnik, izvanredni profesor i bivši sudac.

Osnivanje Visokog kaznenog suda omogućeno je zakonom iz 2011. SDP - protiv iako sami nisu izmijenili zakon. Pokrenuli su i ustavnu tužbu koja je odbačena. Kažu - sud je nesvrhovit i neće odlučivati o građanskim predmetima.

- Jedan sud koji nema baš nikakvu svrhu ipak osnovati, bojim se s ciljem da jedna osoba, imenom i prezimenom gospodin Turudić dobije poziciju predsjednika tog suda, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Ako je Peđa Grbin računao da ću ja biti imenovan na taj kazneni sud onda je išao svjesno s namjerom da mi pomogne i on je režiser toga, iako to sada osporava, odgovara Turudić.

Unatoč kritikama - Visoki kazneni sud uskoro počinje s radom. Pred njim je težak posao ubrzavanja dugotrajnih, često medijski najeksponiranijih korupcijskih procesa. Je li ispunio smisao i svrhu - znat ćemo tek za koju godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!