21:17 / 28.02.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Središnji državni ured: Unatoč krizi zbog rata, obnova se redovito provodi

Obnova

Obnova

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Unatoč krizi koju je izazvala agresija Rusije na Ukrajinu, obnova na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije redovito se provodi, priopćio je u ponedjeljak Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U nekonstrukcijskoj obnovi obnovljeno je 1596 kuća, a u rad je uvedena 2461 kuća. Broj zaprimljenih odluka od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u konstrukcijskoj obnovi je 550. Potpisana su tri ugovora s izvoditeljima radova za izgradnju 90 tipskih obiteljskih kuća, ističe se u večerašnjem priopćenju.

Stradalnik Dražen Vratarić iz Lekenika, čija je kuća među prvima koja se počela graditi, kaže da je zadovoljan. Izabrao je "urbani dio model tipa 2".

- To je montažna drvena kuća kojoj je rok izgradnje 120 dana. Kuća je dobro izolirana i sviđa mi se, rekao je Vratarić, dodavši kako je zadovoljan postupcima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koji su to sve brzo riješili.

Kaže da je obnova počela i za druge ljude u Lekeniku te na Banovini.

U Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje ističu da se izvođenje radova i izgradnja odvijaju na osam lokacija, a potpisana su još 23 ugovora sa stradalnicima na čijim lokacijama je počela priprema izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća.

U Programu konstrukcijske obnove izrađeno je 160 nalaza postojećeg stanja građevinske konstrukcije obiteljskih kuća. Pokrenuti su postupci javne nabave za izradu projektne dokumentacije konstrukcijske obnove još 900 obiteljskih kuća.

- U tijeku je postupak provedbe javne nabave za izgradnju novih 126 zamjenskih obiteljskih kuća, čime je do danas pokrenuta priprema izgradnje ukupno 216 zamjenskih obiteljskih kuća kroz postupke javne nabave. U ožujku nastavljamo s novim postupcima javne nabave tako da do kraja mjeseca planiramo ugovoriti radove na izgradnji više od 300 obiteljskih kuća, najavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je odluke za konstrukcijsku obnovu 18 višestambenih zgrada, a Središnji državni ured ugovorio je izradu projektne dokumentacije za 22 višestambene zgrade, navodi se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!