UNICEF počeo pružati psihosocijalnu pomoć djeci i obiteljima na Banovini

03.02.2021.

09:29

Autor: Studio 4/HRT

Marin Ilej

Marin Ilej

Foto: Studio 4 / HRT

Mobilni timovi će u suradnji s centrima za socijalnu skrb posvetiti posebnu pozornost obiteljima koje su se i prije potresa suočavale s različitim rizicima, ali sad ih teže proživljavaju i ostaju u opasnosti od veće socijalne i ekonomske isključenosti.

UNICEF pomaže na području Banovine od prvog dana potresa.  Mobilni timovi odabranih stručnjaka za psihosocijalnu podršku djeci i obiteljima na području Gline, Petrinje i Siska počeli su s aktivnostima zahvaljujući suradnji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s Društvom za psihološku pomoć uz podršku UNICEF-a.

Četiri mobilna tima, u kojima je raspoređeno 28 psihologa, obilaze djecu i obitelji na terenu

- Cilj je da vide kakvo je stanje, da razgovaraju s djecom i obiteljima, doživjeli su velika traumatska iskustva koja dugo ostavljaju tragove, rekao je Marin Ilej, voditelj odjela komunikacija u UNICEF.

Tijekom početne faze programa, mobilni timovi prioritet će dati podršci udomiteljskim obiteljima, posebno onima čije su kuće oštećene, i obiteljima u najvećem riziku, uključenima u programe socijalne skrbi. Ukupno je u Sisačko-moslavačkoj županiji 49 udomiteljskih obitelji, a njih 32 žive u područjima najviše pogođenima potresima. U udomiteljske obitelji na području Sisačko-moslavačke županije smješteno je 125 djece, a 82 ih živi u Sisku, Petrinji i Glini.

Na upit kakve su prve reakcije, Ilej kaže kako je ovakva vrsta pomoć potrebna ljudima na Banovini. Većina njih pita kada će se psiholozi ponovno vratiti.

- Ideja je da obilaze to područje u ciklusima, područje je veliko, ima puno obitelji u potrebi. Postoje alati kojima mogu vidjeti jesu li neke obitelji ili djeca u situaciji koja zahtijeva možda i intervenciju drugih stručnjaka kako ne bi došlo do trajnih posljedica, rekao je.

UNICEF od početka pomaže i donacijama - od zaštitnih cerada, računalne opreme do kontejnera.

- Usmjereni smo na uspostavljanje dogoročne podrške. Ova kriza će dugo ostavljati traga. Trebat će pomoć da se uspostavi obrazovanje, socijalne usluge, zdravstvene usluge. Tu treba više vremena da se vidi što je potrebno. Mi se fokusiramo na najranjivije skupine koje su nekako na kraju reda, fokusiramo se na djecu s teškoćama i romsku djecu, rekao je Ilej dodajući da su upravo romska djeca u visokom riziku od toga da ne nastave obrazovanje.

Ilej kaže da je cilj da se uspostave mehanizmi kojima bi se situacija što prije normalizirala.

Svima onima koji žele pomoći, poručio je da prate službene stranice UNICEF-a i njihove društvene mreže na kojima svakodnevno objavljuju svoje aktivnosti. Zahvalio je i svim donatorima dodajući da je odaziv jako dobar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!