UNICEF: Ukrajinu napustilo više od milijun i pol djece

27.03.2022.

11:32

Autor: Margareta Jozinović Vuković/IMS/HRT/I.B.

voditeljica Odjela komunikacija i zagovaranja UNICEF-a Marijana Grubešić

voditeljica Odjela komunikacija i zagovaranja UNICEF-a Marijana Grubešić

Foto: HTV / HRT

Sukob u Ukrajini pogađa žene i djecu, tisuće njih sada su u pokretu. Djeca su svjedočila strahotama rata koje će nepovratno obilježiti njihovo djetinjstvo. S voditeljicom Odjela komunikacija i zagovaranja UNICEF-a Marijanom Grubešić  o tome je razgovarala naša Margareta Jozinović Vuković.

Prema podacima UNICEF-a u manje od mjesec dana Ukrajinu je napustilo više od milijun i pol djece.

- Ured UNICEF-a u Hrvatskoj pridružio se apelu globalnog UNICEF-a i ostalih međunarodnih organizacija. Apel koji smo pokrenuli u Hrvatskoj je zapravo i podrška tom globalnom apelu gdje smo pozvali građane, kompanije i medije da nas podrže u našoj namjeri prikupljanja sredstava za organiziranje humanitarne pomoći, istaknula je.

- Situacija u Ukrajini je zaista ozbiljna. Prema podacima kojima raspolažemo čak svako drugo dijete iz Ukrajine je bilo prisiljeno napustiti svoj dom i potražiti sigurnost u susjednim zemljama. UNICEF je naravno na terenu. Ovisno o potrebama prilagođava svoj odgovor i pruža humanitarnu pomoć u Ukrajini ili susjednim zemljama, naravno u i Hrvatskoj, naglasila je

Kazala je da je u Hrvatskoj dosad prikupljeno više od 3 milijuna kuna i zahvalila se donatorima. Sva prikupljena sredstva bit će iskorištena za pružanje podrške djeci Ukrajine, bez obzira gdje se nalaze.

- S obzirom na to da smo mi u regiji imali nedavno jednu migrantsku krizu, ured UNICEF-a u tom području raspolaže sa snažnom ekspertizom. Tako su neki naši kolege otišli na ispomoć kolegicama i kolegama u Rumunjsku i Poljsku. Kolegica u Poljskoj je zaista iskusna u ovim kriznim situacijama i kriznim intervencijama. Pomaže organizirati, s poljskom vladom i ostalim partnerima poput nevladinim i međunarodnih organizacija uspostavu koncepata plavih točaka. To su punktovi koji dnevno, ovisno o veličini, mogu primiti između 2 i 5 tisuća ljudi. Ondje djeca i njihove obitelji mogu dobiti ključne informacije, zdravstvenu i psihosocijalnu podršku. Predstavljaju siguran prostor u kojem postoje prostorije za djecu, obrazovni i rekreativni sadržaji. Plave točke su međusobno povezane i mogu razmjenjivati informacije. To omogućuje lakšu identifikaciju djece bez pratnje, a ta djeca su posebno ranjiva, mogu biti ugrožena u smislu zlostavljanja ili trgovanja ljudima. Namjera je, kaže - u Poljskoj uspostaviti preko 20 plavih točaka.

- UUNICEF je dosada samo u Ukrajinu dostavio oko 800 tona humanitarne pomoći, dostavlja se pitka voda kamionima na područjima gdje ne postoji pitka voda, u ovim kamionima kojima smo poslali humanitarnu pomoć su uglavnom medicinske potrepštine, lijekovi, deke, odjeća s obzirom da je na nekim područjima još uvijek hladno i da su djevojčice i dječaci prisiljeni biti u skloništima. Primjerice, mi smo kroz naš sustav humanitarne pomoći podržali preko 50 zdravstvenih institucija sa nužnim medicinskim potrepštinama i na taj način smo osigurali lijekove za oko 400.000 rodilja i djece, rekla je.

- Građani nas mogu podržati donacijama, a sve dodatne informacije mogu naći na stranicama UNICEF-a, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!