UNICEF: U RH gotovo 10 tisuća djece odrasta u obiteljima koje trebaju podršku

12:04 / 23.09.2021.

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

 Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Foto: Dnevnik HTV-a / IMS

U Hrvatskoj su prošle godine prijavljena 6 603 slučaja neodgovarajuće brige za dijete, a gotovo 10 tisuća djece odrasta u obiteljima koje trebaju podršku. Pokazuju to novi podaci UNICEF-a koji je predstavio rezultate četverogodišnje inicijative "Za snažniju obitelj" provedene u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske udruge socijalnih radnika i Društva za psihološku pomoć. 

Poseban naglasak u programu stavljen je na podršku roditeljstvu i osposobljavanje udomitelja. Prof. dr. sc. Marina Ajduković, voditeljica programa, kazala je kako su zapravo proveli tihu reformu sustava socijalne skrbi za djecu, odnosno napravili strukturirani pristup pružanju podrške i pomoći vodstva roditeljima. 

- Mi u UNICEF-u vjerujemo da svako dijete ima pravo odrastati bez nasilja, iskorištavanja, zlostavljanja, zanemarivanja i štetnog postupanja, i drugo, da svako dijete ima pravo na život s obitelji, ako je moguće s biološkom, a ako nije moguće, u alternativnom obiteljskom okružju, poručila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!