20:27 / 03.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Uništena bomba preko koje se oralo desetljećima

Foto: ilustracija, Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon više od 75 godina otkrivena je slučajno tijekom oranja na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Vranovcima.
Avionska bomba teška 50 kilograma iz Drugoga svjetskog rata, koja je otkrivena u utorak tijekom oranja, uništena je u blizini Šušnjevaca, mjesta 17 kilometara sjeveroistočno od Slavonskoga Broda.

Eksplozivna naprava nakon više od 75 godina otkrivena je slučajno u utorak tijekom oranja na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Vranovcima.

- Parcelu na kojoj je bomba pronađena vlasnici manjim traktorom redovito obrađuju. Ovom prilikom oranje im je obavio susjed koji ima veći traktor, pa je i brazda bila dublja. Kako su rekli, izoranu bombu nisu u prvi mah niti primijetili. Bombu su uočili tek u naknadnom prolasku njivom, a na njoj nije bilo upaljača, rekao je za Hinu glasnogovornik brodsko-posavske Policijske uprave Damir Brezić.

Pronađena bomba njemačke je proizvodnje, a na slavonskobrodskom području često se pronađu i neaktivirane savezničke aviobombe. Tijekom Drugoga svjetskog rata u bombardiranjima Slavonskoga Broda uništeno je 80 posto zgrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!