14:06 / 08.02.2019.

Autor: D.M./Hina

Uništene liste s nevažećim potpisima - obračun u Saboru

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Buru je podignula izjava Roberta Podolnjaka na Odboru da je Ministarstvo uprave uništilo kontrolne liste sa svim nevažećim potpisima za inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.
Povjerenstvo Ministarstva uprave, koje je osnovano da provjeri prikupljene potpise za dvije referendumske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", uništilo je kontrolne liste sa svim nevažećim potpisima, izjavio je na na sjednici Odbora za ustav, Poslovnik i politički sustav Mostov Robert Podolnjak.

Odbor je na sjednici trebao glasovati o Podolnjakovu prijedlogu zaključka da bi novo neovisno povjerenstvo trebalo provjeriti listu od 40.000 potpisa za koje je utvrđeno da su nevažeći.

To je kao da DIP uništi glasačke listiće

Podolnjak je najavio je da će prije bilo kakve odluke Sabora tražiti da se kontrolne liste s tim potpisima dostave u Sabor, a ako to Vlada i Ministarstvo uprave ne mogu napraviti, znači da su nepovratno uništili sve dokaze da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je kako je, ako je točna informacija o uništenju kontrolnih lista - to neprihvatljivo. Predložio je da bi bilo najbolje da se glasovanje odgodi i pošalje upit Ministarstvu uprave kako bi se provjerila točnost Podolnjakovih navoda, no kako prijedlozi nisu prošli, Podolnjak i Grbin su napustili sjednicu i srušili kvorum.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner (HDZ) Podolnjakove tvrdnje popratio je riječima kako "prema njegovim usmenim saznanjima nijedan relevantni dokument nije uništen i svatko tko želi provjeriti svoj potpis može to napraviti". Prihvatili smo prijedlog kolege Grbina da zatražimo službeno očitovanje Ministarstva uprave i očekujem da će to vrlo brzo učiniti, rekao je Reiner.

Verbalni okršaj Grmoje i Jandrokovića u Saboru

Zbog unštavanja kontrolnih lista dogodio se verbalni obračun između Mostova Nikole Grmoje i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Grmoja je, nakon što mu nije odobrena stanka - kazao kako mu je "dosta Jandrokovićeve, Kuščevićeve i Šeksove udbaške matematike". Jandroković mu je uzvratio kako govori "uvrede i bljuvotine".

"Ako vi smatrate da su u jednoj demokratskoj državi uništene kontrolne liste ja ne znam što reći", nastavio izjavio je Nikola Grmoja, a Jandroković ga je upitao na temelju čega iznosi takve tvrdnje. "Potvrđeno je od ljudi iz Ministarstva uprave", rekao je Grmoja na što mu je predsjednik Sabora odgovorio protupitanjem: "Postoje li ti potpisi u Saboru? Postoji li digitalni trag o tome? Grubo kršite Poslovnik". Stanku mu nije odobrio, jer kako je rekao, to nije tema, a o predloženom mu je sugerirao da govori u stanici za slobodni govor.

Grmoja: Dosta Kušćevićeve, Jandrokovićeve i Šeksove udbaške matematike

"Dosta je nama Kuščevićeve, Jandrokovićeve i Šeksove udbaške matematike. Uništili ste kontrolne liste", odvratio je Nikola Grmoja, što je vidno uzrujalo Jandrokovića. "Ovo su bile uvrede, klevete i sram vas bilo! Da ćete vi mene povezivati s Udbom?! Sram vas bilo", vikao je Gordan Jandroković na Grmoju. Zatim je smirenije kazao kako im ovo što se dogodilo ne ide na čast jer rejting i ugled Sabora pada."Nije vaše da komentirate, pozivam DORH da ispita navode kolega iz Mosta", uključio se i Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović. To je, međutim, ponovno uzrujalo Jandrokovića. "Moje je itekako da odgovaram na uvrede i bljuvotine koje se izgovaraju", poručio mu je predsjednik Sabora. Ako je bilo kakvih radnji u kojima postoji sumnja na kršenje zakona, naravno da će to DORH ispitati, no to se sve može reći na konferenciji za novinare ili u slobodnom govoru, a ne manipulirati javnošću. Ovdje su iznesene optužbe, klevete i uvrede i na to se moram očitovati, poručio je Jandroković.

Pavlović: To bi trebao ispitati DORH

- Ako postoje i samo sumnje da je Ministarstvo uništilo liste - to bi trebao ispitati DORH, izjavila je koordinatorica Građanske inicijative (GI) "Istina o Istanbulskoj" Kristina PavlovićMinistarstvo: Svrha kontrolnih lista prestala je postojati

Ministarstvo uprave priopćilo je kako su kontrolne liste bile tehničko pomagalo, odnosno radni materijali čija je svrha prestala postojati sastavljanjem Izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača. Ustvrdili su kako su svi podaci s potpisnih lista uneseni u aplikaciju. Kako su kontrolne liste sadržavale osobne podatke koji su ujedno spremljeni u aplikaciji, njihovo čuvanje u papirnom obliku nakon prestanka svrhe stvaralo bi nepotrebnu opasnost da netko dođe u posjed tih lista s podacima o potpisnicima te su stoga po prestanku svrhe uništene, istič Ministarstvo.

Uz priopćenje su priložili i Izvješće o provedenim uvidima u potpise. U zaključku Izvješća se ističe kako je Ministarstvo uprave omogućilo uvid u sve potpise koji su proglašeni neispravnim, odnosno nevažećim predstavnicima građanskih inicijativa, kao i zainteresiranoj javnosti - na način koji poštuje pravila o zaštiti osobnih podataka.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!