20:29 / 14.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Uoči blagdana Ramazanskog bajrama

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Muslimani se pripremaju za sutrašnju proslavu Ramazanskog bajrama, najvećeg islamskog blagdana nakon svetog mjeseca posta i odricanja.
Svečani završetak ramazanskog posta kojim muslimani dočekuju jedan od dva najveća blagdana, Ramazanski bajram, okupio je večeras u Zagrebu najviše predstavnike političkog života u Hrvatskoj, predstavnike diplomatskog zbora, vodstva Islamske zajednice i drugih vjerskih zajednica u zemlji.

Govornici su čestitali muslimanima Ramazanski bajram te izrazili zadovoljstvo zajedničkim životom muslimana u Hrvatskoj sa svim drugima nacionalnim i vjerskim skupinama, ističući da Hrvatska u tome može biti primjer za Europu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je muslimanski blagdan okupio političke, diplomatske, kulturne i vjerske uglednike u Hrvatskoj te ocijenio kako svjedoči o prihvaćenosti muslimana u Hrvatskoj. Čestitam svim muslimanima blagdan. Ova slika je ohrabrujuća za sve, jer rijetko koja zemlja i zemlja i na istoku i na zapadu može poslati ovakvu sliku, kazao je.

Koncept zajedničkog življenja najveća je vrijednost u Hrvatskoj, jer potvrđuje multikulturalnost i multikonfesionalnost zemlje, kazao je muftija Hasanović i dodao kako ima prijedloge za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, te da se nada da će im moći predstaviti državnom vrhu.

Rekao je da religije mogu motivirati ljude da čine dobro ali nažalost ponekada i za suprotno. Islamska zajednica u Hrvatskoj je riješena da čini dobro i poziva sve na zajedničku sinergiju i poštivanje univerzalnih vrijednosti, dodao je.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković čestitao je muslimanima Ramazanski bajram i izrazio zadovoljstvo doprinosom muslimana izgradnji hrvatskog društva. Napomenuo je kako Vlada ima ugovor s Islamskom zajednicom, koji regulira međusobne odnose i kojim Hrvatska pruža financijsku potporu potrebama muslimana. Istaknuo je gradnju islamskih centara u Sisku i Umagu, te dodao kako je riječka džamija dio grada koji će biti kulturna prijestolnica Europe. Podsjetio je da je više od 110 muslimana Bošnjaka kao pripadnici Hrvatske vojske dalo živote u Domovinskom ratu, te zaključio kako je Hrvatska jedina država članica EU koja bajrame slavi kao neradni dan.

Okupljenima su se obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ističući dug i skladan suživot muslimana u Hrvatskoj i njihovu odanost vjeri mira, te zaželjeli uspješan razvoj islamske zahvalili u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ranije je uputila muftiji i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Azizu ef. Hasanoviću, vjerskim službenicima i svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti čestitku u povodu završetka ramazanskog posta i proslave Ramazanskog bajrama. Razdoblje duhovne priprave za vjerske blagdane uvijek je prigoda za obnovu dobra i solidarnosti te produbljenja međusobna poštovanja između ljudi kako bi ispunili duhovnu dimenziju blagdana i dali mu puni smisao. Svim islamskim vjernicima u našoj Hrvatskoj želim svako dobro uz srdačne pozdrave. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", stoji u čestitki predsjednice Republike.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Ramazanski bajram predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću kao i svim vjernicima islamske vjere. U ime Vlade i osobno, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj od srca čestitam Ramazanski bajram. Neka vam ovaj veliki blagdan žrtve i odricanja donesu obilje mira i sreće, obiteljskog i prijateljskog zajedništva. Uz želje da zajednički jačamo suradnju, međusobno uvažavanje i povjerenje te svakodnevno promičemo toleranciju, solidarnost i dijalog na dobrobit hrvatskog društva i zajedničke nam domovine, neka vam je plemeniti Bajram blagoslovljen! Bajram Šerif Mubarek Olsun!", stoji u čestitki.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Ramazanskog bajrama predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji dr. Azizu ef. Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti. U ime Hrvatskoga sabora i osobno ime upućujem Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj iskrenu čestitku u povodu velikog  muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama. Ramazan je posebno razdoblje za sve vas, islamske vjernike. Mjesec u kojem ste se posvetili vjerničkoj i duhovnoj obnovi te potvrdili svoju pokornost, umjerenost, postojanost i strpljivost. I zato neka Vam ovaj Ramazanski bajram donese sreću, radost, harmoniju, mir i ljubav, koje ćete podijeliti u zajedništvu s vašim bližnjima. Bajram šerif mubarek olsun! Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen!, stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitke za Ramazanski bajram predsjedniku Mešihata Islamske zajednice muftiji dr. Azizu ef. Hasanoviću i vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj. U prigodi velikog muslimanskog blagdana, Ramazanskog bajrama, kojim završava mjesec posta i molitve, primite čestitke koje upućujem Vama i svim islamskim vjernicima u Republici Hrvatskoj. Neka svemogući Bog obilno nagradi svojim blagoslovom sve žrtve i odricanja tijekom protekloga mjeseca, da ojačani Njegovom milošću zajedno gradimo naše društvo na dobrobit svakog građanina, stoji u čestitki kardinala Bozanića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!