15:08 / 26.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Uoči faze "popuštanja" Stožer preporučuje oprezno ponašanje

-

-

Foto: - / -

Ukupan broj bolesnika je 2030, a preminulih 55, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.
U Hrvatskoj je u protekla 24 sata detektirano 14 novih slučajeva zaraze koronavirsuom, a umrla je još jedna osoba. Ukupan broj bolesnika je 2030, a preminulih 55, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Na respiratoru su 23 osobe, dvije više nego jučer, a ukupan broj oporavljenih je 1103, odnosno 69 više nego jučer. Prosječna životna dob oboljelih je 51,26 godina, s tim da je udio žena u ukupnom broju oboljelih 53,7 posto, a muškaraca 46,3 posto.

Ukupno testiranih uzoraka je 31.622, a tijekom zadnja 24 sata obavljeno je 709 testiranja na koronavirus. Postotak pozitivnih, dodao je Beroš, iznosi 6,42 posto. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je u Hrvatskoj dosad od Covida-19 oboljelo 46 djece do 10 godina starosti i 65 u dobi od 10 do 20 godina.

Ministar Beroš ponovio je da zdravstvena inspekcija nije našla pogreške u postupanju splitskog Zavoda za javno zdravstvo i obiteljske liječnice koja skrbi o štićenicima Doma za starije, kojih je dosad 10 umrlo zbog zaraze koronavirusom. Dodaje da za konačni sud treba pričekati izvješća drugih institucija.

- Moramo čekati da sve inspekcije završe posao, moja je završila i transparentno sam iznio podatke. Čekamo inspekciju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pa ćemo komparirati rezultate, rekao je Beroš. Ponovio je kako je po nalazu zdravstvene inspekcije obiteljska liječnica koja je brinula o štićenicima Doma ulagala veliki napor te je pitanje je li mogla ranije posumnjati na koronavirus s obzirom da su tamo kronični bolesnici.

Markotić: Ako se budemo disciplinirano ponašali, ljeto će biti lakše 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da se i u toj klinici vidi dobra situacija.

- Klinika je prije mjesec dana bila gotovo kompletno puna bolesnika s Covidom-19, a danas su ondje 74 mjesta slobodna za bolesnike, kazala je.

Ulazimo u prvu fazu popuštanja mjera, no to ne znači da ono što je dozvoljeno moramo koristiti u punim kapacitetima, kazala je Markotić i pozvala na daljnju discipliniranost.

- Za očekivati je da će ljeto biti lakše, s manjim brojem bolesnika, ako se budemo disciplinirano ponašali. Međutim, kako mjere budu i dalje popuštale, moramo biti svjesni da kapljične bolesti mogu biti i sezonske bolesti. Moramo biti cijelo vrijeme oprezni jer jesen može donijeti povećan broj bolesnika, naglasila je. 

Istaknula je da ćemo svi, već usvojene mjere, morati bitno dulje prakticirati. Na taj način štitimo svakog oko sebe, svoju obitelj, prijatelje, sve ljude oko nas.

- Moram reći da smo puno puta u povijesti bili mali narod za velika djela. Hajdemo to još jednom pokazati, izjavila je Markotić.

"Faza s više nepoznanica"

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ocijenio je da predstoji faza u kojoj ''vjerojatno ima više nepoznanica'' nego u prethodnoj fazi borbe protiv koronavirusa.

- Stoga moramo biti u stalnoj komunikaciji s građanima. Za to će nam trebati puno dijaloga, razumijevanja i informiranja građana. Ključni dio naše strategije je informiranje građana u čemu smo uspjeli, kazao je. Ponovio je da situacija još nije normalizirana, niti se vraćamo na način života kakav je bio prije epidemije. 

- Sutra otvaramo novu fazu naše borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane bit će puno više aktivnosti i kretanja po gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom. Stožer promišlja kako pokrenuti što više aktivnosti i kako najvećem broju građana omogućiti normalizaciju. S druge strane moramo voditi računa da nam se ne pogorša epidemiološa situacija, dodao je. Pritom je ocijenio da je riječ o borbi koja se može dobiti samo uzajamnim razumijevanjem i slušanjem.

Božinović o zabrani rada nedjeljom: Sve što radimo je na temelju preporuka struke

Ministar Božinović odgovorio je na pitanje zabrane rada nedjeljom i mogućnost stvaranja gužvi tijekom subote.

- Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa donesene su nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina, gdje se otvara mogućnost da se ljudi koji rade opskrbe nakon posla. Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima stožera, istaknuo je.

Capak: Još se izrađuju detaljne upute za uslužne djelatnosti

Capak je pak naglasio da je svrha jednosatne pauze u trgovinama u vremenu između dviju smjena da se djelatnici ne susreću međusobno i da dućan bude prazan.

- Upute su na web stranici HZJZ-a, a tko misli da nisu dovoljno detaljne može nazvati epidemiološku službu zbog specifičnosti pojedinih trgovina, rekao je Capak.

Napomenuo je i da se izrađuju detaljne upute za uslužne djelatnosti, frizere, pedikere i kozmetičare, jer tu postoji visoki rizik od prijenosa virusa.

- Detalje ne mogu reći jer su predmet razgovora između epidemiologa i njihovih udruga. Obzirom da dolazi do bliskog kontakta neke mjere će biti pojačane, nošenje maski, ogrtača za jednokratnu uporabu, a sav alat koji se koristi trebat će nakon svake mušterije dezinficirati, izjavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!