09:25 / 07.12.2018.

Autor: T.V./HRT

Uoči izglasavanja Zakona o udomiteljstvu - evo što očekivati

-

-

Foto: - / -

Na glasovanje u Saboru još čeka i Zakon o udomiteljstvu. Početkom tjedna vladajući ga nisu stavili na glasovanje objasnivši to potrebom konzultiranja s HNS-om. Ta stranka i dalje zahtijeva da se udomljavanje omogući i istospolnim partnerima.
Sabor bi u podne trebao glasovati o raspravljenim zakonima, među kojima su i zakonski paket mirovinske reforme, te zakoni vezani za ujedinjavanje inspekcija u državnom inspektoratu. Na glasovanje još čeka i Zakon o udomiteljstvu.

Početkom tjedna vladajući ga nisu stavili na glasovanje objasnivši to potrebom konzultiranja s HNS-om. Ta stranka i dalje zahtijeva da se udomljavanje omogući i istospolnim partnerima. Premijer Andrej Plenković izjavio je kako očekuje da Sabor izglasuje Zakon u predloženom obliku. 

Politički analitičar Pero Maldini sa sveučilišta u Dubrovniku u Studiju 4 pokušao je dati odgovor na pitanje dana - kako će glasovati HNS.

"Vjerojatno je da će HNS glasovati onako kako su najavili - ostat će suzdržani zbog neprihvaćanja njihovog amandmana", smatra prof. Maldini. 

"Riječ je o zakonu kojeg su svi prihvatili, pa i HNS u Vladi, jer je u pitanju jedan vrlo kvalitetan zakon koji unosi mnoge novine i napokon regulira područje koje je do sada bilo nedovoljno ili loše regulirano. U pitanju je vrlo osjetljiva tematika i u tom smislu ovaj zakonski prijedlog je doista kvalitetan. Vjerujem da je to razlog zašto je HNS zakon načelno podržao na sjednici Vlade", ističe profesor. 

"Razlog zašto ga danas neće podržati u Saboru je dvojak - s jedne strane postoji pravna osnova za to, a s druge strane ideološka. HNS kao liberalna stranka ne može se složiti s time da zakon nije univerzalan, odnosno da se ne odnosi na sve kategorije građana neovisno o sekundarnim obilježjima. U pravnom je smislu upitno je li ta stavka zakona usuglašena s već usvojenim Zakonom o izvanbračnom partnerstvu. Kad tad netko će se morati uhvatiti u koštac s tim problemom", kaže.   

"Što se tiče Mosta, on ima sve razloge da odbije bilo kakav prijedlog HDZ-a. Most je izrazita oporba HDZ-u i kad za to ima razloga i kad ih nema. Bez obzira na ono što Vlada predloži, bilo to dobro ili loše, Most će to odbiti. Iz tog razloga možemo pretpostaviti kako će Mosta danas glasovati - generalno bi bilo za očekivati da će odbiti prijedlog Zakona o udomiteljstvu, ali s druge strane postoji mogućnost da pojedinci iz te skupine ostanu suzdržani ili čak glasaju za zakon, smatra Maldini.

Predviđanja o tome kako bi ostali zastupnici danas mogli glasovati o prijedlogu Zakona o udomiteljstvu pogledajte u snimci Studija 4:   
 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!