18:35 / 10.02.2019.

Autor: Sunčica Findak/V.K./HRT

"Uoči me"- projekt za sigurnost pješaka

-

-

Foto: - / -

Nedovoljna uočljivost jedan je od glavnih razloga zbog kojeg stradavaju pješaci. Zato je Škola za cestovni promet u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti pokrenula projekt "Uoči me".
Kako smanjiti stradavanje pješaka, kako biti ljubazniji u prometu, što učiniti da prometnih nesreća bude što manje. Odgovore na ta pitanja učenici mogu saznati u sklopu projekta "Uoči me" koji je pokrenula Škola za cestovni promet u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti.

- Tijekom 2017. godine stradalo je 1500 pješaka i od njih poginulo 56, rekao je Tomislav Čurković, nastavnik prometne skupine predmeta Škole za cestovni promet.

I mi smo pozorno slušali na satu i doznali da su pješaci koji nose reflektirajuću odjeću i predmete uočljivi na udaljenosti od 150 metara, a ako su u tamnom odijelu, na 20-ak metara. Nedovoljna uočljivost jedan je od glavnih razloga zbog kojeg stradavaju pješaci. Zato je Škola za cestovni promet u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti pokrenula projekt "Uoči me".

- Mi smo na tom projektu koji traje 8 mjeseci educirali više od 700 učenika srednjih škola u dobi od 15 do 18 godina, istaknuo je Čurković.

Učenici sudjeluju i u projektu u sklopu kojeg se prati ljubaznost vozača.

- Stajali smo na kolniku i brojali koliko je vozača propustilo pješake, govori Lovro, maturant.

Vozače koji ne propuste pješake na označenom prijelazu, smatra Lovro, trebalo bi kazniti.

- Moja kazna bi bila velika jer iz nikakve situacije može nastati smrtni slučaj, rekao je.

Njihovi nastavnici upravo zbog promjena vezanih za promet moraju se neprestano usavršavati, kao i učenici koji izlaze na tržište rada. Zato se nadaju još jednom projektu.

- Zanimljivo je to da odlazimo u druge države. Finci će nas podučavati vožnji u zimskim uvjetima, Danci u okviri svog kurikula imaju tečaj za viličara što mi nemamo u okviru redovnog kurikula, naglašava Renata Heljić, ravnateljica Škole za cestovni promet, Zagreb.

Ovi maturanti često pomažu i svojim prijateljima, ali i Hrvatskim cestama.

- Najčešće me pitaju kako na raskrižju, tko ima prednost, kada nema prometnih znakova što onda, govori Ema, maturantica.

- Jednom sam vidio da je izlizan pješački prijelaz pa sam javio, rekao je Sahit, maturant.

I zaključuju, reflektirajuće oznake, oprezniji vozači, dobro označene prometnice dobitna su kombinacija za smanjenje broja nesreća u kojima sudjeluju pješaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!