Uoči Oluje u Varaždinu se okupile "Pume"

04.08.2023.

12:23

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT

Uoči 28. obljetnice oslobođenja Knina, u Varaždinu su se okupili veterani 7. gardijske brigade ''Pume'' i prisjetili se tih ratnih dana. 

Godinu dana borili su se po vrletima Dinare i napokon 4. kolovoza krenuli u vojno-redarstvenu operaciju Oluja. Munjevita je akcija počela u pet ujutro.

- Mi smo se pripremali tijekom cijele zime, priprema je krenula trećega poslijepodne i ujutro četvrtoga je krenuo premještaj postrojbe na početne pozicije, rekao je Ljubomir Volarić, umirovljeni satnik Hrvatske vojske.

Ni u 24 sata Pume su uz 4. gardijsku brigadu oslobodile kraljevski grad. U 10 sati i 15 minuta Varaždinci su na kninskoj tvrđavi razvili hrvatsku zastavu dugu 25 metara.

- Znate što to znači kad ste ušli u tvrđavu pobune, zauzeli ste je i garantirate da je više nitko neće dirati, istaknuo je Mirko Bočkaj, umirovljeni satnik Hrvatske vojske.

Dočekale ih tisuće razdraganih građana

Kad su se to ljeto '95. vratili u Varaždin branitelje su dočekale tisuće razdraganih građana.

- U onoj masi ljudi kad ste u stroju, pogledavate okolo, a u publici vidite suprugu, šogoricu, onda vam je puno srce, istaknuo je Vladimir Milavec, umirovljeni časnik Hrvatske vojske.

Složnost

U Oluji je poginulo devedesetak branitelja, petstotinjak je "Puma" ranjeno.

- Oni su ostali duboko u našem sjećanju i zapisani su zlatnim slovima i dali su svoj život za ono nama najdragocjenije, kazao je Bočkaj.

- Bili smo složni, nije bilo prepucavanja između sjevera i juga, a nismo zaboravili tko smo i što smo, i uz te krunice koje su nas čuvale, meni je to još draga uspomena na Domovinski rat, istaknuo je Milavec.

Zajedno u ratu, zajedno u miru, veterani danas sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama, podučavaju mlade o Domovinskom ratu i tim herojskim danima oslobađanja domovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!