Uoči parlamentarnih izbora političke poruke sve su oštrije

19.05.2020.

19:16

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Dan nakon raspuštanja devetog saziva Hrvatskog sabora kao da je već počela predizborna kampanja.
Dan nakon raspuštanja devetog saziva Hrvatskog sabora kao da je već počela predizborna kampanja. Razgovori o tome tko će s kim u predizbornu koaliciju u punom su jeku, a još ne znamo ni datum izbora. Predsjednik Republike Zoran Milanović trebao bi ga objaviti u idućih nekoliko dana.

U HDZ-u se kroje izborne liste. Čeka se da županijske organizacije predlože kandidate. Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazao je da će u pojedinim izbornim jedinicama biti i oni kandidati koji nisu isključivo iz HDZ-a.

-  Dakle, model je otprilike sličan kao i 2016. godine, rekao je Plenković.

Navodi i da nema osipanja članstva stranke. No Miroslav Škoro, čijoj se koaliciji danas pridružila i Zelena lista, i dalje računa na zvučno ime upravo iz HDZ-ovih redova - vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penavu.

- Kada gospodin Penava razriješi svoj formalno-pravni status sa HDZ-om, onda ćemo razgovarati s njim, kao što smo razgovarali za sada sa svima drugima pa ćemo razgovarati i o uvjetima, ovaj, njegovog mogućeg izlaska s nama na listu, rekao je Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta.

A razgovora o koaliciji Škore i HDZ-a, tvrdi premijer Plenković, zasad nije bilo.

- Ja sam zadnji put, mislim, uživo vidio gospodina Škoru u kampanji Mate Granića 2000. godine. Tad smo bili u istom busu dva tjedna. Otad se nismo vidjeli i bili smo si jako dobri i čudi me ponekad kako je on dosta oštar prema meni. Meni je on bio jako simaptičan tada, kazao je Plenković.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, iz Virovitice je uputio kritiku aktualnoj vlasti i poručuje - SDP neće surađivati sa strankama koje mu nisu svjetonazorski bliske.

- Ja mislim da će SDP nakon ovih izbora sastaviti sigurnu stabilnu hrvatsku Vladu koja će zemlju, nažalost čupati opet iz velike krize u kojoj je ostavlja HDZ, vidite da su oni bježeći od odgovornosti pobjegli na izbore, nikakvog plana za ono što će događati iza 15. lipnja oni nemaju, rekao je Bernardić.

Za Stranku s imenom i prezimenom sporno je imenovanje nove državne odvjetnice i, kako kažu, potkopavanje nezavisnih državnih institucija.

- O tome svjedoči činjenica da je nova glavna državna odvjetnica izabrana na dan kada se Hrvatski sabor raspušta i činjenica je da ju je izabrala saborska većina koja se i sama nalazi na optuženičkoj klupi, rekla je Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom.

Iz Mosta je danas izašao njihov saborski zastupnik i bivši ministar Slaven Dobrović, razočaran, kaže, prekidom pregovora o koaliciji s Domovinskim pokretom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!