08:12 / 30.11.2020.

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Uoči pregovora s Vladom: Poduzetnici traže obeštećenje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stroge mjere protiv COVID pandemije su poznate no još uvijek nisu poznate ekonomske kompenzacijske mjere za sve one koji su zatvoreni, od ugostitelja, priređivača igara na sreću... Limitiran je i rad prijevoznika.
Stroge mjere protiv COVID pandemije su poznate no još uvijek nisu poznate ekonomske kompenzacijske mjere za sve one koji su zatvoreni, od ugostitelja, priređivača igara na sreću... Limitiran je i rad prijevoznika.

U ponedjeljak 10 sati trebao bi se održati novi sastanak, odnosno Vlada bi trebala predstaviti paket mjera kako ublažiti gubitke u poslovanju.

- Mislim da je svima i Vladi jasno da mjere od 4 tisuće kuna za radnike, da su to mjere koje nisu dovoljne. Tražimo obeštećenje poduzetnika, primjerice prijevoznici su imali ogroman pad prometa, nisu bili nikada formalno zatvoreni, a pojedini imaju pad prometa i 90%, ističe Maruša Stamać iz udruge "Glas poduzetnika".

Poduzetnici traže smanjenje PDV-a na 13, a potom i na 5%, u razdoblju od iduće tri godine, ali kako sada stvari stoje, u Vladi baš i nisu oduševljeni prijedlogom.

- Uvijek nailazimo na zid, ali doista smatramo da je nužno da se to smanji, tako su napravile brojne zemlje EU-a. Smanjenjem PDV-a potaknula bi se potrošnja, ali ne samo za ovo vrijeme Covida-19. Moramo se pitati što ćemo s PDV-om primjerice iduće turističke sezone, mnoge zemlje su smanjile PDV, mi nećemo biti konkurentni, dodaje Stamać.

- Ako se nešto ne napravi, doći će do propasti malog i srednjeg gospodarstva, radi se o tisućama tvrtki pa se postavlja pitanje tko će onda puniti proračun?, dodaje predstavnica "Glasa poduzetnika".

Dodaje da ih od početka muči to što po njima Vlada nema nikakvu strategiju. Pitanje je i hoće li se mjere ukinuti 21. prosinca, a s obzirom na to da bi brojke mogle biti i gore.

- Doista se nadamo da će Božić i dani oko Božića da će biti lakši, ali teško se bilo čemu nadati, dodaje.

Smatra i da nema smisla da terase budu zatvorene, a nakon što su brojni ugostitelji uložili u grijanje na tim terasama, nadajući se da će barem vanjski prostori ostati otvoreni.

Nada se da će dogovor biti postignut, a u suprotnom najavljuju prosvjede i blokade.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!