13:51 / 01.09.2020.

Autor: Šime Vičević, Dajana Šošić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Uoči sjednice Sabora sastala se vladajuća većina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči sjednice Sabora sastala se vladajuća većina, kao i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a.
Uoči sjednice Sabora sastala se vladajuća većina, kao i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a. Polako ulazimo u političku jesen, ali ova, za razliku od prethodnih, ne bi trebala biti nešto posebno burna.

Vladajuća većina, iako tanka, stabilna je. Iako vladajuću garnituru na jesen čekaju veliki izazovi i oko gospodarske situacije i oko koronavirusa, ne treba očekivati neke veće trzavice u funkcioniranju vladajuće većine. Takve poruke mogle su se čuti danas nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima.Nakon pet tjedana, u Saboru će se sutra ponovno naći prijedlog Zakona o obnovi nakon potresa - ovaj put u nadopunjenoj verziji.

- Sutra ujutro ćemo predstaviti taj zakon, naš pristup je identičan onome kakav smo imali u prvom čitanju, a to je da smo otvoreni za sugestije, za amandmane i nastojat ćemo da se taj zakon, prema današnjim procjenama, krajem idućeg tjedna usvoji u Hrvatskom saboru, poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

U međuvremenu, u zakon je uvršten socijalni kriterij za dodjelu sredstava za obnovu. Namjera je i sada, ističu vladajući, postići što veći konsenzus svih stranačkih klubova.

- Tu smo uvažili mnoge primjedbe koje smo dobili u prvom čitanju, s tim da smo jasnog stava da smo spremni prihvatiti sve dobre prijedloge, rekao je politički tajnik HDZ-a Ante Sanader.Očekivanja u vladajućoj većini su velika.

- Svaki puta kad Vlada odluči trošiti naše novce, onda smo jako zainteresirani da nešto kažemo na tu temu, rekao je predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić.

Partneri tvrde da je većina u ovom trenutku - stabilna.

- Neće biti jednostavno držati većinu sa 76 ruku u ovakvim uvjetima, ali ono što me najviše zadovoljava u smislu poruke - nema trgovanja, neće biti žetončića, rekao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

O raspodjeli mjesta državnih tajnika danas se nije raspravljalo.

Na pitanje na koliko državnih tajnika računa predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u šali kaže - "Sve ćemo uzeti".

- Sve, sve, sve. Šalim se!

Veljko Kajtazi (Klub zastupnika nacionalnih manjina) na novinarsko pitanje "Niste ništa isposlovali?" odgovara da nije.

- Četiri godine je dugo, odgovorio je na pitanje je li razočaran.

Oporba, s druge strane, najavljuje da će svoje adute pokazati već sutra u Saboru.

- Ovo je zakon o krpanju grada Zagreba, a ne o njegovoj obnovi. Mislimo da je sam temelj i koncept zakona usmjeren na krivi način, rekla je Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom).

- Ima puno nedorečenosti, on je puno detaljniji nego što je bila ova prva verzija koja je išla u prvo čitanje i iz te perspektive ima jako puno nejasnih situacija gdje čak nije jasno što je pjesnik htio reći, rekao je Tomislav Tomašević (Možemo!).

Uoči sutrašnje rasprave, konačni prijedlog Zakona o obnovi podržao je saborski Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!