09:34 / 11.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Uoči užeg kabineta Vlade ministri o zahtjevima sindikata i Pupovcu

-

-

Foto: - / -

Na užem kabinetu raspravljat će se o zahtjevima sindikata oko povećanja plaća, ponajviše u zdravstvu i školstvu.
Ministri su uoči užeg kabineta Vlade u Banskim dvorima, komentirali aktualne političke događaje.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Na užem kabinetu raspravljat će se o zahtjevima sindikata oko povećanja plaća, ponajviše u zdravstvu i školstvu.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u srijedu, uoči sjednice užeg kabineta Vlade, da u pregovorima o povećanju plaća u zdravstvu u Vladi nisu zanemarili prosvjetare, ali ni ostale javne službe s kojima još moraju sjesti za stol.

- Ne zanemarujemo učitelje, kao i sve ostale službe. I dalje ćemo razgovarati, specifična je situacija zbog dodatne teme koja nije bila planirana, prosvjetarima kolektivni ugovor traje još tri godine. Zdravstvu je istekao. Podsjećam, prije deset dana svima je povećana osnovica za dodatnih dva posto, mi smo spremni za daljnji dijalog, poručio je Marić.

Dodao je kako su svi zahtjevi za povećanjem plaća izazov koji je "u ovo doba logičan, razuman i očekivan".

- Ne možemo zanemariti sve, ne samo izazove, već i naše prioritete, ali i mogućnosti koje imamo. Ugroziti javne financije nekom mjerom nije dobro, a ove pojedinačne stvari ne bi trebale dovesti do takvih okolnosti, kazao je Marić.

Na pitanje hoće li na kraju svima u javnim službama povećati plaće zbog nadolazećeg izbornog razdoblja odgovorio je kako to ne zna, to ovisi o puno toga.

Slično je komentirao i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji se nada napretku u pregovorima sa zdravstvenim radnicima već ovoga petka.

- U petak je nastavak pregovora sa sindikatima zdravstva i mislim da će se tada donijeti neki zaključci, kazao je Aladrović.

Na pitanje slaže li se sa dogovorenih sedam posto povećanja plaća u zdravstvu nije konkretno odgovorio.

- Mislim da ćemo se naći na nekakvim granicama o kojima smo ranije razgovarali. Najizglednija mogućnost je tih sedam posto, odnosno tri plus četiri, kazao je Aladrović.

Što se tiče pregovora o kolektivnim ugovorima u zdravstvu, koji traju od proljeća, oglasio se i Milan Kujundžić. Rekao je da nitko ne zna kako će završiti, ali uvjeren je da će završiti dobro.

Na pregovorima u Ministarstvu zdravstva predstavnicima sindikata ponudio je povećanje plaća za sedam posto, načelno ono što je dogovoreno u srpnju.

- Više puta sam rekao, u zdravstvu ni u kolektivnom ugovoru nema uravnilovke. To nije sedam posto, nego postoci po odgovornosti, složenosti posla te riziku izloženosti infekcijama i zračenju, rekao je Kujundžić.

Prema tome, netko će dobiti dva posto, a netko teroetski 11 posto. U prosjeku je to oko sedam posto, objasnio je. Danas će sve to prezentirati Vladi, ali, ističe, unaprijed ne može ništa govoriti.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je prije početka užeg kabineta Vlade izjavio  kako od Milorada Pupovca očekuje objašnjene te kako misli da se treba ispričati zbog nedavnih usporedbi stanja u društvu Republike Hrvatske s NDH.

- Očekujem da objasni što je rekao, a mislim da bi se trebao ispričati, rekao je Butković.

Upitan o stabilnosti Vlade i koalicije rekao da "koliko vidi - stabilna je".

Na pitanje što ako SDSS izađe iz koalicije, ministar Butković je rekao da treba pričekati što će Pupovac reći na današnjoj konferenciji za medije. Komentirao je i stanje u društvu i kako je na to utjecala Vlada.

- Promijenilo se puno toga na bolje, od gospodarskih pokazatelja, investicija, klime u društvu, ocijenio je Butković dodavši kako svi zajedno u Hrvatskoj moramo pokušati smirivati strasti i raditi još bolje.

Nije imao komentara na navode o ispisanim grafitima na rodnoj kući Milorada Pupovca u njegovu selu Ceranjama Donjim kraj Benkovca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!