15:59 / 12.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Upitan zagrabački proračun - nedostaju tri ruke

-

-

Foto: - / -

Kako sada stvari stoje, većine nema. No daleko je još sjednica - najavljena je za sutra u 9 sati.
Dan uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine na kojoj bi trebao biti prihvaćen najvažniji gradski dokument - proračun, i dalje nije poznato ima li gradonačelnik Milan Bandić potrebnih 26 ruku. On sutra neće biti na toj sjednici, a proračun će braniti njegove zamjenice.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević poručila je kako bi bilo neodgovorno izjaviti da će proračun Grada Zagreba za 2019. u iznosu od osam milijardi i 190 milijuna kuna sto posto proći na sjednici Gradske skupštine u četvrtak, ali da vjeruje da će gradski zastupnici ipak znati procijeniti što je najbolji interes i Zagreba i njegovih građana.Da bi proračun prošao - nedostaju tri ruke. Bez kojih je Bandić ostao odlaskom Neovisnih za Hrvatsku iz skupštinske većine. I nije to primio olako - Zlatka Hasanbegovića, Brunu Esih i Anu Lederer ovih je dana smijenio s funkcija u upravnim vijećima gradskih institucija. Sve su oči uprte u Klub HSLS-a i nezavisnih koji su u Skupštinu ušli na listi Sandre Švaljek.

Predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, saborska i gradska zastupnica Bruna Esih izjavila je u srijedu Hini da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razriješio sve članove upravnih vijeća gradskih institucija koji su članovi Neovisnih za Hrvatsku ili su putem njih dobili to mjesto, zato što su Neovisni dali do znanja da neće podržati njegov prijedlog proračuna za 2019. koji će se u četvrtak, 13. prosinca, naći pred zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine. 

Unatoč istoj strani na nacionalnoj razini, Darinko Kosor za Bandićev proračun neće dignuti ruku. "Sutra je trenutak istine. Nećemo nasjedati na provokacije Nemoralnih za Hrvatsku, kako bih ja nazvao stranku koja je do jučer bila u koaliciji s Milanom Bandićem i koja je licemjerna toliko da bi zadržala svoje predstavnike u izvršnoj vlasti, a glumili bi oporbu u gradskoj skupštini", izjavio je.

"Nadam se da proračun neće proći i da će to biti prvi od dva koraka za rušenje Bandića s vlasti", kaže Tomislav Tomašević iz Kluba zastupnika Lijevog bloka. I nezavisni zastupnici Tihomir Milovac te HNS-ov Tomislav Stojak tvrde da proračun neće podržati. Odgovarajući na pitanje jesu li ih izdali Neovisni za Hrvatsku, čijih je petero gradskih zastupnika napustilo vladajuću koaliciju koju su činili sa strankom Milana Bandića i HDZ-om, Jelena Pavičić Vukičević je rekla da nisu imali zajednički jezik i razišli su se. "Suradnja je prestala ali to ne znači da kolege neće u jednom trenutku podržati neke od naših prijedloga, tu doista ne kalkuliram s proračunom, ali jednako tako mislim da ne treba taj odnos niti mistificirati. On je bio kao programska suradnja, a završio je tako kako je završio", rekla je. Na pitanje kako se slažu s pročelnicom za kulturu Anom Lederer koja je iz stranke Neovisni za Hrvatsku, Pavičić Vukičević je rekla da je ona dio Gradske uprave te da ovdje nema prijateljstava i simpatija nego samo posla koji se mora obaviti, a taj posao ne poznaje stranačku boju i člansku iskaznicu.Zamjenica Pavičić Vukičević rekla je da je gradonačelnik Milan Bandić dobro. Dobro se oporavlja i toplo se nadamo da će nam se uskoro i priključiti, dodala je. "S konkretnim danom izlaska iz bolnice ne mogu kalkulirati jer o tome odlučuju i liječnici, pa i na kraju krajeva treba trenutak prepustiti i terapiji i samom ljudskom organizmu", rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!