Uplatili agenciji novac za koncerte koji nisu održani, no povrat nisu dobili

06.07.2022.

17:13

Autor: Ivica Grudiček/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Napokon ublažavanje mjera

Napokon ublažavanje mjera

Foto: Unsplash photos / iStock

Brojni građani ostali su, kako tvrde - oštećeni, neki i za više tisuća kuna, nakon što su uplatili putne aranžmane jednoj varaždinskoj agenciji. Koncerte vidjeli nisu, ali ni svoj novac. Pa su odlučili Agenciju kao i direktora prijaviti. Agencija je završila u stečaju, a direktor pak uzvraća - riječ je o medijskoj hajci nekolicine nezadovoljnika koje će tužiti.


Agencija Svikoncerti osnovana je 2011. u Varaždinu. Organizirali su prijevoz, smještaj te ulaznice za koncerte svjetskih zvijezda u europskim metropolama. I sve je odlično funkcioniralo do pandemije. Koncerti se otkazuju, agencija ulazi u probleme.

- Svi novci koje smo mi zaprimali su dalje prosijeđeni našim dobavljačima koji nama nisu obavezni vraćati novac već izdaju vaučere, a mi svojim kupcima moramo vratiti novac i to je začarani krug gdje se ne zna od kud će se taj novac vratiti, ustvrdio je u siječanju 2021. Tomica Drvar Trtinjak, direktor agencije Svikoncerti.

Zagrepčanka Marina Babić kupila je u siječnju 2020. aranžman za koncert Billie Eilish koji se u srpnju trebao održati u Milanu. Od ožujka te godine svijetom hara COVID-19, koncerti se otkazuju pa tako i onaj Billie Eilish. Gospođa Babić čeka povrat novca - kojeg nema. Direktor agencije joj 2021. nudi nagodbu te je moli, kako kaže - da s pričom ne izlazi u medije.

- Da mi kompenzira na način da ja uplatim još pet putovanja gdje bi mi on dao 20 posto popusta. Ja sam shvatila da je ta nagodba ucjenjivačka - on navodi ako ne pristanem ili ga prijavim inspektoratu da će on pokrenuti stečaj i da nitko do novaca neće doći, priča Marina. 

Ubrzo je shvatila da je više osoba u sličnoj situaciji pa je pokrenula grupu na društvenoj mreži koja trenutačno okuplja stotinjak članova.

- Skupljala sam ljude tako da sam preko njegove stranice tražila po komentarima ljude koji su prevareni, koji su tražili povrat novaca, ali to je bilo teško jer je gospodin Tomica redovito brisao komentare koji su negativni, ističe. 

Kako od agencije nema odgovora, ali ni novca, revoltirani građani alarmiraju institucije, obraćaju se medijima.

Oštećeni, većinom iz Zagreba, vlasnika agencije prijavili su Državnom inspektoratu ali i Državnom odvjetništvu. Iako su rokovi prošli, odgovora ili rješenja nema.

Iako smo imali dogovoreni razgovor s vlasnikom agencije, Tomica Drvar Trtinjak je nakon konzultacije s odvjetnikom - odustao. No u kratkom nam je telefonskom razgovoru rekao da su posljednjih tjedana u medijima iznesene neistine te klevete nekolicine ljudi koje će tužiti. Razgovor je zaključio riječima - koncerti idu dalje, novac vraćamo.

- Preostala je privatna tužba protiv vlasnika, ali mislim da od toga nema koristi i da se nećemo naplatiti, jedino što nam preostaje da ga se kazneno prijavi zbog prijevare, kaže Marina Babić. 

Pa će ova priča očito imati svoj epilog - na sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!