16:00 / 25.07.2019.

Autor: Blanka Uzelac/V.K./HRT

Upozoravamo na pravila glisiranja na moru

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na početku svake turističke sezone upozoravamo na pravila ponašanja i glisiranja na moru. U Malinskoj na otoku Krku, 300 metara od obale, gliser je usmrtio 28-godišnju Austrijanku.
Na početku svake turističke sezone upozoravamo na pravila ponašanja i glisiranja na moru. No, nesreće se događaju. U Malinskoj na otoku Krku, 300 metara od obale, gliser je usmrtio 28-godišnju Austrijanku. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola.

- Ovim gliserom je nažalost počinjena strašna tragedija, neslužbeno smo doznali da je vozač glisera mladić s Krka. Isto tako, neslužbeno smo doznali da je djevojka, koja je nažalost tragično preminula, tek jučer došla u Malinsku i ovo jučerašnje kupanje bilo joj je nažalost i posljednje, rekla je Blanka Uzelac

- Ja sam bila na plaži i odjednom sam vidjela da oživljavaju ženu na gliseru, ona je bila nepomična i blijeda i bilo je jako stresno jer je cijela plaža baš gledala, bilo je puno djece, svi su bili prestrašeni. Zvali su odmah hitnu, ali dok je ona došla već je tu bilo dosta krvi izgubljeno jer je cijela noga izgubljena , rekla je Donatella.

Kupačica je bila udaljena 300 metara od obale kada je na nju naletio gliser. Prema propisima, dalje od sto metara ne smiju ni kupači, ni ronioci ni zračni jastuci, dok je glisiranje zabranjeno na tri stotine metara od obale.

- Upravitelj koji je bio na ovom plovilu imao je uredno voditelja brodice, alkotestiranje je pokazalo nulu. Ovo je splet nesretnih okolnosti, nažalost završilo je tragično i ja bih iskoristio priliku da još jednom apeliram na sve sudionike u pomorskom prometu da se drže propisa, da se strogo poštuju, jer poštivajući propise su najsigurniji, naglasio je Darko Glažar, kapetan Lučke kapetanije Rijeka.

Kazne za nesavjesne kupače i vozače motornih brodova su od 500 do 10 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!