Upozorenje o zlonamjernoj elektroničkoj pošti

21.04.2023.

10:25

Autor: P.F./HRT

Policija

Policija

Foto: MUP / RH

Posljednjih dana na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka u kojoj se nepoznata osoba predstavlja kao glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti. Radi se o „phishing“ kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, navode iz PUZ-a.

U lažnoj poruci navodi se kako je primatelj poruke osumnjičen za više različitih kaznenih djela i traži od primatelja da odgovori na poruku, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Nastavak je to „phishing“ kampanje, koja traje već duže vrijeme, a prije nekoliko mjeseci lažno su upotrijebljeno i ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kao i glavnog ravnatelja policije Nikole Miline. To su pripremne radnje radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, navode iz PUZ-a.

I u ovoj lažnoj elektroničkoj pošti u kojoj se nepoznati pošiljatelj lažno predstavlja u ime glasnogovornice Policijske uprave zagrebačke Marije Goatti, lažno je u potpisu ministar Božinović.

Lažna elektronička pošta

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!