18:37 / 13.06.2019.

Autor: Margareta Jozinović/P.F./HRT

Upozorenje: stiže vrhunac toplinskog vala - kako se zaštititi?

-

-

Foto: - / -

Vrhunac toplinskog vala u većini Hrvatske očekuje se u subotu kada će temperature prelaziti 35°C, a stvarni osjećaj će biti kao da je 40°C. Doznajte imaju li hitne službe veći broj intervencija i kako se zaštititi.
Već danima vladaju velike vrućine diljem zemlje, no vrhunac toplinskog vala, prema upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatsku će zahvatiti u iduća dva dana. Stručnjaci stoga pozivaju na oprez i izbjegavanje vrućine koliko je god to moguće.

Nakon malo hladnijeg svibnja, stanovnike kontinentalne Hrvatske vrućine nisu iznenadile. A kada slavonsko sunce zapeče, mnogi traže spas u rijekama. Na jugu zemlje spas od vrućina domaći i stranci traže u moru. No, neki nemaju taj luksuz. U Šibeniku je danas bilo visokih 38°C. Traži se hlad.

Vrhunac toplinskog vala u većini Hrvatske očekuje se u subotu kada će temperature prelaziti 35°C, a stvarni osjećaj će biti kao da je 40°C.

Kako se zaštititi od toplinskog vala

Na istoku Hrvatske u Vukovaru,  jednom od najtoplijih gradova u Hrvatskoj, bio je novinar HRT-sa Domagoj Matić te je razgovarao liječnikom Opće Županijske bolnice Vukovar Petrom Trekom, internistom. Doznajte imaju li hitne službe povećan broj intervencija i kako se zaštititi od toplinskog vala.

Cijeli je tjedan neuobičajeno topao za ovo doba godine. Nakon toga ponovno će slijediti osvježenje, koje mnogi i sada prizivaju.

- Početkom sljedećeg tjedna bit će normanije vrijednosti za ovo doba godine, od 25°C do 30°C u sjevernim krajevima Hrvatske. I dalje će se vrućina vrlo vjerojatno zadržati u južnim krajevima, srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, najavljuje glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!