Upozorenje svima koji lijekove uzimaju na svoju ruku

29.10.2018.

20:06

Autor: R.I./D.M./HRT

Foto: ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zdravstvena je pismenost niska, a kućne ljekarne - pune. Primjer - pacijent mlađi od 30 godina liječio je migrenu anelgeticima i sad čeka transplantaciju jetre.
Potrošnja bezreceptnih lijekova u Hrvatskoj je udvostručena, a uzimaju se sve neopreznije - upozorila je Ljekarnička komora u povodu dana ljekarni. Pod motom Bez recepta, ne i bez stručnjaka - poručuju pacijentima da ti lijekovi mogu izazvati ozbiljne posljedica - od ovisnosti do oštećenja jetre.

Glavobolja, gripa i prehlada često su povod za kupnju lijekova bez recepta. Uzimaju se sve neopreznije, a njihova je potrošnja udvostručena. Imamo pacijenta mladog ispod 30 godina, koji je liječio migrenu anelgeticima u velikim količinama i sad je na žalost na listi čekanja za transplantaciju jetre", kaže  redsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo. Svi se, dodaje - "moramo truditi da pacijenti bolje razumiju svoju terapiju, jer u suprotnom neće dobiti ishode liječenja a zdravstveni sustav će financirati komplikacije".

U ljekarnama građani traže lijekove. Kažu i kako vole lijekove imati za svaki slučaj. Najveći je probelm s acetilsalicilnom kiselinom, popularnim andolom i apsirinom - koji ulazi u interakciju s mnogim drugim lijekovima. Predoziranje može dovesti do teških nuspojava, čak i kad se radi o lijekovima bez recepta. Veliki je problem i smaoinicijativno liječenje ljudi koji brza rješenja i odgovore traže preko interneta i društvenih mreža.

Treba biti oprezan i s domaćim biljnim pripravcima u kombinaciji s receptnim lijekovima. "Primjerice, dosta popularna gospina trava - može imati važne interakcije sa nekim bitnim lijekovima kao što su statini, lijekovi za sniženje masnoća", napominje klinička farmakologinja Viktorija Erdeljić Turk

Na bezreceptne lijekove građani troše više od pola milijarde kuna, a oko 60 posto njih lijekove uzima na svoju ruku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!