13:07 / 05.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Na Filozofskom fakultetu traže da im se vrati pravo na izbor vlastitog čelnika

Dekanu FFZG-a prestao mandat

Dekanu FFZG-a prestao mandat

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Članovi Fakultetskog vijeća i zaposleni Filozofskog fakulteta pozvali su tijela upravljanja Sveučilištem u Zagrebu da u najkraćem roku Filozofskom fakultetu vrate zakonom zajamčenu akademsku samoupravu, tj. pravo na samostalan izbor vlastitog čelnika.


To se kaže u pismu koje je su poslijepodne primili mediji, a koje je potpisano sa članovi i zamjenici članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kao kontakt naveden jedan od kandidata na nedavnom izboru za dekana toga fakulteta Neven Jovanović.

U pismu se, uz ostalo, upozorava na, kako se ističe, nezakonitost i nestatutarnost djelovanja obnašatelja dužnosti dekana Miljenka Šimprage koji, kažu, nije više čelnik Filozofskog fakulteta jer mu nije prihvaćeno financijsko izviješće.

Ističe se da je "Uprava Filozofskog fakulteta", tijelo koje se ne spominje u Statutu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uputila poziv za izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća 29. siječnja 2021., da bi se na njoj glasalo o "rutinskom izvješću, koje je izrađeno u sklopu administrativno-računovodstvenih obveza korisnika državnog proračuna", ali kažu da je mandat o.d. dekana prestao.

Obnašatelj dužnosti dekana radi sve osim onoga za što je navodno bio poslan da obavi na Filozofskom fakultetu, a to je izbor novog dekana. I u tom pogledu obnašatelj dužnosti dekana prekršio je statutarne i zakonske odredbe, što je jasno istaknuto u pravnom mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je jučer pravno tumačenje prema kojem je o.d. dekana Miljenku Šimpragi prestao mandat temeljem odredbi Statuta fakulteta. Na to je ranije danas priopćenjem odgovorila Uprava Filozofskoga fakulteta u kojemu je prethodna tumačenja nazvala širenjem lažnih vijesti.


Uprava FFZG-a: Lažna vijest o prestanku mandata dekana 

Uprava Filozofskoga fakulteta u Zagrebu ustvrdila je da je zbog 'pretvorbe' "Financijskog izvješća FINI" u Godišnji izvještaj dekana Fakultetskom vijeću i rektoru u javnost plasirana lažna vijest da je neprihvaćanjem tog izvješća prestao dekanski mandat Miljenku Šimpragi.

Uprava Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) uputila je  priopćenje u kojemu je istaknuto kako širenje lažnih vijesti postaje sve češća pojava u političkom i javnom životu.

Uz napomenu da je riječ o štetnoj pojavi koja u društveni život unosi zbunjenost i nesporazume, narušava normalnu komunikaciju, počesto izaziva konflikte te ima izrazito negativne učinke na demokratske procese i postupke, u priopćenju stoji kako ni akademska zajednica nije imuna na taj oblik socijalno devijantnoga ponašanja.

Uprava je ustvrdila da širenje lažnih vijesti u akademskoj zajednici "pokazuje najnovija manipulacija neodgovornih pojedinaca koji se predstavljaju kao 'zabrinuti članovi Fakultetskoga vijeća FFZG-a koji su najprije među zaposlenike fakulteta, a onda i u širu javnost, plasirali lažnu vijest da je o. d. dekana FFZG-a Miljenku Šimpragi prestao mandat temeljem odredbe članka 26. Statuta Fakulteta koja glasi da dekanu prestaje mandat ako mu nije prihvaćen godišnji izvještaj o radu i poslovanju fakulteta".

Navedeno je da je "teren za javnu uporabu lažne vijesti pripremljen na izvanrednoj sjednici Fakultetskoga vijeća 29. siječnja 2021. na kojoj je odbijeno Financijsko izvješće za 2020. godinu".

Dodaje se kako je riječ o rutinskom izvješću izrađenom u sklopu administrativno-računovodstvenih obveza korisnika državnoga proračuna koje je pak, smatra Uprava FFZG-a, "odbijeno bez stvarnih razloga, s očiglednom namjerom da se tim manevrom iznudi prestanak mandata o. d. dekana".

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Međutim, da bi se ta namjera mogla ostvariti, trebalo je "alkemijom stvaranja lažnih vijesti Financijsko izvješće za 2020., koje se u zadanoj excel-tablici podnosi FINI, pretvoriti u Godišnji izvještaj o radu i poslovanju fakulteta, koji je dekan, u sklopu odgovornosti čelnika ustanove, jednom godišnje dužan podnijeti Fakultetskom vijeću i rektoru Sveučilišta (čl. 23. Statuta)", stoji u priopćenju Uprave Filozofskog fakulteta.

Uprava je ustvrdila kako je najprije inaugurirana lažna dilema prestaje li odbijanjem Financijskog izvješća mandat o. d. dekana, a potom je izvedena zamjena pojmova, pa je Financijskom izvješću FINI imputirano značenje Godišnjeg izvještaja dekana Fakultetskom vijeću i rektoru da bi se došlo do priželjkivanoga zaključka kako je o. d. dekanu prestao mandat.

Dodaje se kako je potom, da bi se ta pojmovna prevara učinila uvjerljivom, potkrijepljena pravnim mišljenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) koje je potvrdilo važenje članka 23. Statuta, što nitko nije ni dovodio u pitanje.

Ministarstvo je, naime, dalo tumačenje da "ako Fakultetsko vijeće FFZG-a nije prihvatilo godišnji izvještaj o radu i poslovanju fakulteta prestao je mandat obnašatelju dužnosti dekana prestao je mandat".

To je, smatra uprava, doslovno prepisana odredba članka 23. Statuta, ali time MZO nije potvrdio spomenutu pojmovnu prevaru kao što to žele sugerirati njezini autori. Istaknuto je kako Uprava FFZG-a "ni u jednom trenutku nije nasjela na ponuđenu pojmovnu prevaru", ali je zatražila i pravno mišljenje Sveučilišta.

U pravnom mišljenju Sveučilišta, koje je Uprava FFZG-a priložila priopćenju, među ostalim, stoji da "predmetno izvješće nije izvješće neizglasavanjem kojega bi, ipso facto, prestao mandat dekanu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!