17:30 / 01.04.2022.

Autor: I.B./Hina

Upravi za granicu RH 522 tisuće eura za ručne skenere

Euro

Euro

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Upravi za granicu Ravnateljstva policije dodjeljuje se ukupno 522 tisuće eura iz Fonda za unutarnju sigurnost, za nabavu ručnih rendgenskih skenera za pronalaženje skrivenih predmeta i osoba te ručnih uređaja za provjeru autentičnosti putnih isprava, priopćeno je.

Financijska sredstva dodijeljena su u okviru Fonda za unutarnju sigurnost Instrumenta za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza, objavio je MUP-a RH.

U sklopu projekta ''Nabava ručnih rendgenskih skenera za pronalaženje skrivenih predmeta i osoba'' dodijeljeno je 400 tisuća eura. Skenerima će se opremiti hrvatski granični prijelazi za promet putnika i roba na vanjskoj granici.

Nakon provedene obuke, korištenjem ručnih rendgenskih skenera za pronalaženje skrivenih predmeta i osoba efikasnije će se suzbijati krijumčarenje u prijevoznim sredstvima, čime će se pridonijeti suzbijanju prekograničnog kriminaliteta i povećanju unutarnje sigurnosti svih država članica Europske unije, navedeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Donesena je i Odluka o financiranju projekta ''Nabava ručnih uređaja za provjeru autentičnosti putnih isprava'' te je potpisan Sporazum o izravnoj dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za unutarnju sigurnost, ukupne vrijednosti 122.000 eura.

Ručni uređaji za provjeru autentičnosti isprava svakodnevno će se koristiti na graničnim prijelazima prilikom provjere putnih i ostalih isprava.

Korištenjem sličnih uređaja do sada su postizani odlični rezultati u otkrivanju krivotvorina te se s nabavom novih uređaja očekuje još veća učinkovitost granične policije, obavio je MUP RH na svojim internetskim stranicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!