15:33 / 10.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Upravni sud odbio prijedloge za odgodu dodjele koncesije za 101 MHz

Radio

Radio

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Upravni sud odbio je prijedloge za odgodu dodjele radijske koncesije za 101 MHz koju je Vijeće za elektroničke medije (VEM) krajem srpnja dodijelilo Top radiju d.d., a HAKOM je utvrdio da Top radio zadovoljava sve prostorne i tehničke uvjete, izvijestili su iz VEM-a.

Vijeće u priopćenju navodi da je zagrebački Upravni sud odbio prijedlog dvije tvrtke koje su se također natjecale za tu frekvenciju, Nepce svijeta d.o.o. i Zwei 01 d.o.o., da se odgodi učinak odluke o dodjeli koncesije 101 MHz.

Po ocjeni suda, razlozi koje tužitelji navode za donošenje privremene mjere ne opravdavaju izdavanje privremene mjere kojom bi se zabranilo izvršenje oduke o odabiru društva Top Radio d.o.o. kao najpovoljnijeg ponuditelja te davanje koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija, navodi se u jednom od rješenja.

No, s druge strane, i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dostavila je Agenciji za elektroničke medije u četvrtak 9. rujna dopis i zapisnik u kojem je utvrđeno da nakladnik Top Radio d.o.o. zadovoljava propisane prostorne i tehničke uvjete te da Agencija može pristupiti potpisivanju Ugovora o koncesiji.

U Agenciji za elektroničke medije ističu i da su još početkom tjedna uputili Državnim nekretninama d.o.o. upit o statusu poslovnog prostora u posjedu trgovačkog društva Enter IQ d.o.o. na adresi Palmotićeva ulica 7 u Zagrebu, gdje je i sjedište Top Radija čiji je vlasnik I direktor Ivan Jurić Kaćunić.

Agencija do danas nije dobila odgovor te je uputila požurnicu, ističe se u priopćenju.

Reakcija medijskog regulatora uslijedila je nakon što je u medijima objavljeno da je Kaćunić ostao bez prostora u Palmotićevoj ulici u kojem je i sjedište Top Radija.

Prema pisanju Media Dailyja, Državne nekretnine raskinule su ugovor s tvtkom Enter IQ, ali time i ugovor o podzakupu između tvrtke Enter IQ I Top Radija čiji je potpisnik, kako se navodi, bila ista osoba direktor i vlasnik obje tvrtke Ivan Jurić Kaćunić.

Prema pisanju tog portala, sada je na potezu VEM koji će, kako se navodi, kroz koji dan dobiti i službeno dobiti odgovor da je ugovor o podzakupu nevažeći te stoga su ispunjene pretpostavke za oduzimanje koncesije za 101 MHz.

Pritom se, pak, poziva na tumačenje Zakona o elektroničkim medijima i navodi kako će VEM donijeti odluku o privremenom ili trajnom oduzimanju koncesije ili dopuštenja pružatelju medijskih usluga ako utvrdi da je koncesija dana na temelju netočno iskazanih podataka važnih za donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!