Upravni sud: Tomašević i zamjenici nisu povrijedili zakon imenovanjima u Holdingu

10.11.2022.

11:40

Autor: T.D./HRT/Hina

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koje je u siječnju ove godine ocijenilo da su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici povrijedili zakon imenovanjima u Zagrebačkom holdingu.


Sud je u presudi od 31. listopada proglasio nezakonitom odluku Povjerenstva da su Tomašević i njegovi zamjenici imenovanjima u Holdingu povrijedili članak 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Naime, sud smatra da ne postoji pravna osnova po kojoj bi se utvrdila povreda zakona, navode u presudi. 

Radi se o imenovanjima Nikole Vukovića i Ante Samodola, a kasnije Ivana Novakovića, Borisa Sesara i Matije Subašić Maras za članove Uprave Holdinga, te imenovanjima Suzane Brenko, Ratka Bajakića i Damira Topića za članove Nadzornog odbora. 

Iz odluke proizlazi da imenovanje čelnih ljudi Holdinga bez prijedloga Gradske skupštine ne predstavlja povredu zakona, što je ranije utvrdilo povjerenstvo. 

Povjerenstvo je postupak protiv Tomaševića i zamjenika pokrenulo na temelju anonimne prijave. Osporenu odluku donijeli su u siječnju ustvrdivši da su imenovanjima povrijedili članak 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer su te odluke donijeli bez prethodnog prijedloga Gradske skupštine.

Pritom dužnosnicima nisu izrekli nikakve sankcije jer one nisu bile predviđene novim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!