21:10 / 07.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Upravni sud zabranio radove na Lapadskoj obali u Dubrovniku

Sud zabranio radove na Lapadskoj obali

Sud zabranio radove na Lapadskoj obali

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Upravni sud u Splitu donio je mjeru privremene zabrane radova na Lapadskoj obali u Dubrovniku do pravomoćne presude po tužbi tvrtke Laguna Trade Franja Pašalića, protiv koje je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u petak najavio tužbu zbog naknade štete.

Franković je na izvanrednoj konferenciji za medije izjavio kako se Laguna Trade pred sudom žalila na odluku Ministarstva graditeljstva o odbijanju statusa stranke u postupku izdavanja građevinske dozvole za projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale, gdje se nalazi i njihova Marina Frapa.

- Zaustavljaju se radovi jer im nije priznat status, pravno nebulozna situacija. Laž je navod iz rješenja da je riječ o osporenoj građevinskoj dozvoli jer je pravomoćna. Uložit ćemo žalbu kako bismo zaštitili javni interes i uvjeren sam da ćemo biti uspješni, ustvrdio je Franković.

Najavio je kako će, ukoliko radovi budu zaustavljeni i na sat vremena, Grad Dubrovnik kao oštećena strana podnijeti odštetni zahtjev prema tvrtki Laguna Trade u iznosu od 70 milijuna kuna državnih i europskih sredstava.

- Šteta je jasna i mjerljiva za gradski proračun. Temeljni kapital tvrtke Laguna Trade je manji od tog iznosa, rekao je Franković.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, ali Franković vjeruje da financiranje neće biti ugroženo.

- Ja sam legalist i provest ću odluku o zatvaranju radova. Duboko sam uvjeren u ispravnost naših postupaka i vjerujem da ćemo uspjeti završiti projekt na vrijeme. Kontaktirali smo agenciju za ugovaranje sredstava EU. Rok za korištenje sredstava je do kraja 2023. godine i oni vjeruju da će se sve dotad riješiti, istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Franković je upozorio kako na adresu Grada Dubrovnika još nije stiglo službeno rješenje suda, već je on od anonimnog izvora dobio radnu verziju odluke. Smatra to prvorazrednim skandalom zbog kojeg je prosvjedovao kod predsjednika suda i ujedno suca u predmetu Silviju Čoviću.

- Kako je moguće da tvrtka Laguna Trade posjeduje radnu verziju i da se može zloupotrijebiti, posebno što nemamo službeno saznanje da se ovaj upravni spor uopće vodi, i to žurno, a bez rasprave i očitovanja nadležnog ministarstva ili Grada Dubrovnika?, pitao je, između ostalog, u dopisu Franković predsjednika suda.

Dubrovački gradonačelnik na koncu je citirao odredbe Statuta Dubrovačke Republike u kojima se sucima brani da jedu i piju sa svojim strankama.

Google sve pamti pa provjerite s kim je sudac bio na ručku, rekao je Franković i građanima poručio kako ga nikakva sila neće spriječiti u provedbi projekta Lapadske obale, za što očekuje i potporu svih drugih kandidata u kampanji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!