Upravno vijeće Srebrnjaka: Richter najbolji kandidat iako se ne slažemo s njegovim stavovima

06.10.2021.

13:34

Autor: I.Z./HRT

Prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med.,

Prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med.,

Foto: HTV / HRT

Članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak jučer su izabrali Darka Richtera za novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. No njegov izbor izazvao je mnogo polemika. Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo jučer je istaknuo kako je izbor Richtera velika sramota za Hrvatsku i za Upravno vijeće. Predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Sanja Kolaček kazala je danas na konferenciji za novinare da je natječaj objavljen "urbi et orbi" kako bi se javio što veći broj osoba, da se shvati da nema unaprijed odabranih kandidata. Želja je Upravnog vijeća bila da se odabere najbolji kandidat za tu funkciju. 

Kolaček: Glasalo se o svakom kandidatu pojedinačno

Dodala je da je na natječaj, kada je raspisan, došlo šest molbi, koje je Upravno vijeće otvorilo prije dva tjedna.

Predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak rekla je da je pravna služba i bolnice i Grada provjerila sve molbe, jesu li pravovaljane s obzirom na uvjete koji su bili navedeni na natječaju. 

- Nakon toga smo imali sedam dana da te molbe pročitamo, poručila je.

Istaknula je kako su se nakon toga članovi Upravnog vijeća sastali te je jučer bio izbor ravnatelja bolnice, o kojem je Upravno vijeće i glasalo.

Kolaček je kazala da se glasalo o svakom kandidatu pojedinačno. Svi članovi Upravnog vijeća su glasali.

- O tome da sam se ja izuzela, vi to već znate, i to u početku nisam mislila da imam konflikt interesa, jer je riječ o nečemu što je bilo prije dvadeset godina, ali kad smo međusobno razgovarali, onda je došlo do toga da javnost, a ovo je uistinu jako izloženo javnosti, da javnost to može percipirati i kao potencijalni konflikt interesa, da se ja prema tome jasno iskažem i da se povučem iz sudjelovanja bilo u razgovoru s kandidatima, koji su bili sedam dana nakon otvaranja molbi, i da se povučem iz glasanja o docentu Richteru kao kandidatu. To smo tako i učinili. Kad smo zbrojili glasove, doc. Richter dobio je četiri glasa. Kandidat da bi bio izabran mora imati apsolutnu većinu, odnosno četiri glasa, naglasila je. 

Ustvrdila je pritom da se tijekom postupka izbora nije čula sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, koji je imenovao članove UV-a.

Sada se za izbor ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak čeka suglasnost Grada Zagreba, kao osnivača bolnice, i ministra zdravstva.

Ne zna se koliko će to trajati, kaže Kolaček, no kad stigne suglasnost obavit će se predaja dužnosti, razrješenje v.d. ravnateljice i preuzimanje dužnosti novog ravnatelja.

Novoselec: Richter je po svojoj stručnosti i upravljačkom iskustvu zaista najbolji kandidat

Članica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak mr. sc. Ivana Novoselec naglasila je kako ne dijeli ideološka stajališta prim. dr. sc. Darka Richtera, no stajališta kandidata nisu bila predmet ovog natječaja.

Istaknula je da su članovi Upravnog vijeća stavili sa strane osobna stajališta, svoja uvjerenja, jer su smatrali da nije primjereno ni zakonito da odluke donose na temelju njih.

- Upravo su uvjeti natječaja ti koji nas trebaju voditi u izboru najboljeg kandidata, poručila je Novoselec.

- Kandidat Richter je po svojoj stručnosti i upravljačkom iskustvu zaista najbolji kandidat i mi smo ga stoga izabrali, dodala je.

Novoselec je rekla da je svima u Upravnom vijeću stalo da se projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu dovrši, a Mirjana Turkalj, koja je sudjelovala u tom projektu, ima njihovo veliko povjerenje i vjeruju da će se taj projekt i završiti.

 Turudić: Prim. dr. sc. Darko Richter ima dugogodišnje upravljačko iskustvo

Član Upravnog vijeća izv. prof. dr. sc. Marko Turudić rekao je kako prim. dr. sc. Darko Richter ima dugogodišnje upravljačko iskustvo, čak i u KBC-u Zagreb, koji je veća bolnica od DB-a Srebrnjak, a i pedijatar je. Ima veliko znanstveno iskustvo.

Dodao je kako se ne slaže s Richterovim ideološkim stajalištima, ali naglasio je kako je diskriminacija na temelju vrijednosnih stajališta ne samo protuustavna i protuzakonita, nego se kosi i s njegovim dubokim uvjerenjima. 

Lauc: Birali smo glavnog menadžera bolnice

Član Upravnog vijeća izv. prof. dr. sc. Tomislav Lauc osvrnuo se na ideološka pitanja koja su procurila u javnost.

- Moram napomenuti da vrijednosni stavovi, politička pripadnost nisu bili predmet ispitivanja kandidata, rekao je.

Naglasio je kako je DB Srebrnjak prije svega alergološka, pulmološka bolnica, i za nju se birao glavni menadžer. Dodao je kako se nikako ne slaže "s vrijednosnim stavovima Richtera i vrlo čvrsto od njih odstupa".

- Ali to nikao ne smije bio faktor koji bi se nametnuo ispred faktora stručnosti i faktora kompetencije upravljanja za jedan takav sustav, poručio je Lauc.

Kolaček je istaknula kako su potrebne dvije suglasnosti, Grada Zagreba, ali i Ministarstva zdravstva, da doc. Richter preuzme dužnost. Kada će Richter preuzeti dužnost, Kolaček ne zna.

Turudić je naglasio kako ne treba diskreditirati čovjeka jer je u mirovini ako je najbolji kandidat. 


Zagrebački SDP ne slaže se s imenovanjem Darka Richtera za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak

Zagrebački SDP danas je objavio na Facebooku da se ne slaže s imenovanjem Darka Richtera za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak i traži preispitivanje te odluke Upravnog vijeća bolnice.

- SDP Zagreb se ne slaže s imenovanjem ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Stavovi Darka Richtera o pitanjima nasilja nad ženama kodificiranim u Istanbulskoj konvenciji te o pitanjima medicinski potpomognute oplodnje suprotni su ciljevima i vrijednostima za koje se SDP zalaže. Tražimo preispitivanje ove odluke Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, navodi se u objavi zagrebačkog SDP-a.

Richter je u intervjuu za Glas Koncila 2010. izjavio da je protiv umjetne oplodnje jer ona predstavlja "neku vrstu silovanja u epruveti".

- Nerijetko se spermij unosi nasilu u jajnu stanicu. Tu se život nasilno događa, to je neka vrsta silovanja u epruveti, pa ima silan broj neuspjelih zigota i onda trebate uvijek puno više embrija da bi se na kraju neki uspjeli usaditi. A one druge, koji su nasilno nastali, onda se uništava ili zamrzava. To ne može biti ni normalni ljudski, a kamoli Božji naum, rekao je Richter.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!