13:46 / 03.06.2020.

Autor: Ivana Šilović/Studio 4/B.A./HRT/Hina

Upravno vijeće nije prihvatilo ostavku ravnatelja KBC-a Split

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Upravno vijeće jednoglasno je donijelo odluku da Meštrović ostaje na čelu KBC-a Split.
Upravno vijeće KBC-a Split nije u srijedu prihvatilo ostavku ravnatelja KBC-a Julija Meštrovića, koju je podnio sredinom svibnja nakon zamjene identiteta dviju pacijentica splitske bolnice, od kojih je jedna preminula.

Upravno vijeće jednoglasno je donijelo odluku da Meštrović ostaje na čelu KBC-a Split.Meštrović je za HRT danas rekao da žali zbog nemilog događaja, ali je također poručio da više ništa neće biti isto u splitskoj bolnici, da je jasno što se događalo proteklih godina, pogotovo što se tiče organizacije bolnice, te da će se tome stati na kraj.

Zbog odgovornosti za tu aferu Upravno vijeće smijenilo je predstojnika Klinike za infektologiju Borisa Lukšića, šefa Respiracijsko-intenzivističkog centra COVID bolnice Ivu Vukovića i pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Antona Marovića.

Detalji o tome kako se dogodila zamjena pacijentica još uvijek nisu poznati. Nitko ne želi izlaziti s informacijama, a iz izjava možemo zaključiti da se na ova tri odjela očito dogodila nekakva greška i ova su tri čelna čovjeka vjerojatno po zapovjednoj odgovornosti smijenjeni.

Predsjednik Upravnog vijeća Neven Ljubičić izjavio je novinarima da u tom slučaju nije bilo izravne odgovornosti ravnatelja bolnice. Svjesni su da se radi o velikoj pogrešci - ona je nastala u trenutku kada se u Splitu radilo u izvanrednim okolnostima i načinom koji nije uobičajen, ali to ne znači da je pogreška manja.

Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva pokazao je da se radi o pogrešci na tri razine. Prva razina bila je oko samog transfera bolesnica u noći s 10. na 11. travnja, koji je doveo do same zamjene identiteta.

- Nakon toga desio se niz nedostataka u vođenju medicinske dokumentacije automatizmom i u pristupu bolesnicama, načinu liječenja, propusti u osiguranju kvalitete i ponajprije sigurnosti bolesnika. Sve te pogreške nastale se unutar Respiracijskog centra, Klinike za zarazne bolesti i sustava kvalitete. One osobe koje su vodile sva ta tri segmenta ne vode više te jedinice i neće ih nikada više voditi, rekao je Ljubičić.

Upravno vijeće se u donošenju odluke referiralo isključivo na inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva, koji je jedini relevantan, poručio je.

- Želimo zatvoriti to ružno poglavlje za splitsku bolnicu, koje je bacilo ružno svjetlo na sve ono što su djelatnici te bolnice odradili u teškim i neprirodnim uvjetima, rekao je Ljubičić.

Uvode se narukvice s barkodom za pacijente

Da se u bolnici dogodila tragična greška za koju nema opravdanja ustvrdio je ravnatelj Meštrović, koji je još jednom zahvalio obiteljima zamijenjenih pacijentica na dobroti i razumijevanju.

Najavio je da će se nastojati urediti kvaliteta rada i procesa, kako bi se suzbile i iskorijenile takve greške. Upravo radimo na otvaranju laboratorija za matične stanice i transplantacije rožnice, a uskoro i Centar za akutnu medicinu, kaže Meštrović.

- Pacijentima poručujem da bolnica radi odlično, a tako će i nastaviti. Ovo je velika, teška i bolna opomena koja nas upućuje na naše nedostatke i manjkavosti, rekao je Meštrović i najavio uvođenje narukvica s barkodom za pacijente, te sređivanje bolničkog informacijskog sustava.

Afera se u KBC-u dogodila još u travnju kada su djelatnici bolnice prilikom hospitalizacije zamijenili identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus te je vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama pod krivim imenom. Sve se otkrilo tek sredinom svibnja.

Meštrović je odmah o svemu obavijestio ministra zdravstva Vilija Beroša, potom pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku. Slučaj su istraživali bolničko povjerenstvo, inspekcija Ministarstva zdravstva i policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!