17:31 / 19.03.2021.

Autor: S.M./HRT

Upute Stožera o nadzoru epidemioloških mjera te pripremi turističke sezone

Pojačan nadzor civilne zaštite

Pojačan nadzor civilne zaštite

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Načelnik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu RH Davor Božinović objavio je uputu stožerima civilne zaštite u vezi pripreme turističke sezone te upute za pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera.  

U vezi s pripremom turističke sezone Božinović naglašava da su "svi stožeri civilne zaštite obvezni stupiti u kontakt s turističkim zajednicama koje djeluju na njihovom području te u suradnji s njima razmotriti koje mjere i aktivnosti je potrebno poduzeti kako bi njhovo područje bilo epidemiološki sigurna destinacija za njihove građane i turiste. Obvezuju se županijski stožeri da ako se za to ukaže potreba, u suradnji i prema procjeni županijskih epidemiologa, stožeru civilne zaštite RH, predlože privremeno uvođenje nužnih epidemioloških mjera na njihovom području te da svaki tjedan (utorkom do 12 sati) dostave podatke o broju turista koji borave na području njhove županije".


Stožer je objavio i upute za pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera.

"Svi stožeri civilne zaštite i područni uredi Ravnateljstva civilne zaštite obvezni su organizirati pojačani kontinuirani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera na svojem području, pri čemu osobitu pozornost treba obratiti na mjesta potencijalnih nedopuštenih okupljanja te na eventualni nedopušteni rad ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorima (napominje se da se gosti mogu usluživati samo na otvorenim terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje na kojima može strujati zrak te da usluživanje gostiju na terasama koje su zatvorene staklenim, plastičnim ili drugim pregradama nije dopušteno). Također, pozornost treba obrattii na eventualno kršenje ograničenja radnog vremena.

Područni uredi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite obvezni su stupiti u kontakt s policijskim upravama i područnim uredima Državnog inspektorata radi koordiniranja provođenja nadzora pridržavanja epidemioloških mjera", navodi se u uputama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!